~Mariana Gurza: „Dialog intercultural“

MOTTO:
„Poezia este numai arta:ea este insasi viata, insasi sufletul vietii.Fara poezie omul nu s-ar distinge de neant.”(Nichita Stanescu)
In valtoarea   circulatiei informatiilor de   orice  categorie, se regasesc  benefic  si  cele legate de poezie. Mai este loc  si pentru  exprimarea  gandurilor in formule  artistice , lucru   incurajator. Adesea, poeziile scrise in limba romana dar in  diferite  colturi ale lumii, ajung  din nou acasa, la origini, prin daruirea autorilor, ai celor ce promoveaza valorile romanesti de pretudindeni.

Este si cazul    poeziilor  semnate de ALEX AMALIA CALIN, scriitoare din New York, autoare a   10 volume dintre care unele in limba  engleza , dar  , de remarcat este, ca primul volum a    fost tiparit   la Timisoara, la „Editura .Andotour”,1997, iar acum , autoarea a     revenit  in acelasi loc pentru a scoate inca  o carte „DIALOG
CU ENTITATEA”.
Titlul te  poate duce la  gandul  unei  marturii  facute  divinitatii , poate  insemna  o raportare la  divinitatea care ne  dirijeaza, sau , lasa  loc  oricaror alte interpretari  legate de  acest  fir nevazut dar atata de  miraculos  , raportul  om-univers, om -Dumnezeire.

Poezia  propusa de  ALEX AMALIA CALIN,  in volumul in amintit, are alte  accente decat cele  din volumele anterioare, dupa   cum remarca   VERONICA BALAJ, scriitoarea    care  a semnat  si o intampinare la primul volum al autoarei,.la prezentarea    cartii  recente  facuta  la  „CENACLUL PAVEL DAN ” condus de prof.Rodica OPREANU.Daca in celelate volume, autoarea   mergea  pe  linia unei  exprimari  cifrate, unde sacrul intevine subtil, cu versuri  scurte,
condensate, de data  aceasta se   repliaza pe forma versului  indelung desfasurat , adesea  explicitand  despre ce este vorba,

Volumul   „DIALOG
CU ENTITATEA”are  o perfata semnata de .Stefan Stoenescu  din New  York, care  semnaleaza  punctele   specifice poeziei  semnate de  poeta ALEX AMALIA CALIN. „Poeta..are un   temperament de luptatoare ….si ..disponibilitati  sufletesti  ce o branseaza ..la circuitele de inalta tensiune  ale comuniunii    mistice cu transcendenta”, spune  autorul prefaetei.

Nu este  o poezie  moderna in    totalitate si nu este o poezie clasica…este   o forma  poetica  ce     apartine  doar autoarei.Un limbaj propriu al universului sau interior, unde framantarile isi gasesc rostul intr-un mod inedit.

Acest limbaj liric il regasim si in celelalte voleme semnate de poeta ALEX AMALIA CALIN.

Poeta  a recurs la innoirea unor termeni  , castigandu-si  nota de   particularitate, in
volumele  percedente,  iar acum merge pe tonalitati precum cele ce urmeaza  :   „Entitatea- porti durerea  incolora/ pe nazuintele inca ancorate/fara  vestea apelor in reflux permanent/patura  vietii nu te acopera/nici  cu trecutul ,nici cu prezentul/tesut  din fire scurte cu multe noduri/ care se destrama mereu fara nici un cuvant/”(„pag 16. vol.”Dialog cu entitatea”.)

Legatura cu divinitatea ocupa un spatiu aparte.Prin profunzimea versurilor ei , exista un dialog sacru, care, pentru poeti, este primordial.

O  continuitate a limbii romane   peste  mari  si oceane,  este  laudabila.Vorbim din nou despre puntea dintre lumi, despre acest limbaj atat de frumos ce isi gaseste loc prin poezie.

O felicitam pe autoare pentru tenacitatea de care da dovada, pentru daruirea si arderea ei in lumea cuvintelor, asteptand-o din nou acasa cu alte volume.Un dialog intercultural care va tine vie limba noastra indiferent de loc.

Romanii plecati sunt parte din noi.Creatiile tuturor vin sa certifice faptul ca inima lor este TARA si niciodata nu se vor desprinde de acest loc binecuvantat.

MARIANA GURZA
Timisoara

Lasă un comentariu