~Comunicat Vatra Românească

     De curând, la Bruxelles, iredentismul maghiar s-a dat din nou în spectacol, în încercarea de a lansa în conştiinţa publică internaţională ideea existenţei unui teritoriu maghiar în inima României. În paralel, în Ţară, UDMR face eforturi să treacă prin Parlament, cu orice preţ, proiectul de lege privitor la statutul minorităţilor din România. Constatăm astfel, fără nicio satisfacţie, că temerile noastre, ale celor din Vatra Românească, se adeveresc: iredentismul maghiar este o boală fără leac! Încă nu i s-a găsit remediul! Ba dimpotrivă, în ultimii 20 de ani au devenit tot mai multe şi mai evidente semnele inadaptării clasei politice din Ungaria la exigenţele democraţiei, ale respectului pentru drepturile omului şi ale popoarelor, ale naţiunilor.

     Una din cauzele acestei agonii prelungite a imperialismului hungarist o constituie uşurinţa cu care agenţii acestui imperialism desuet, de operetă, au găsit cozi de topor printre partidele şi liderii politici din România, veritabili trădători de patrie şi de neam, care, din diverse motive, inclusiv prin cedare la şantaj, s-au angajat să facă jocul udemerist.

     Avertizăm opinia publică, clasa politică din România, asupra disponibilităţii actualilor guvernanţi de a ceda în faţa pretenţiilor absurde conţinute în proiectul de Statut al minorităţilor din România. Uniunea Vatra Românească s-a arătat întotdeauna bucuroasă să se asigure toate drepturile cuvenite minoritarilor din România, cu speranţa că, prin reciprocitate, aceleaşi drepturi vor fi acordate şi fraţilor noştri români care trăiesc ca minoritari în alte ţări, în primul rând în ţările vecine. Ceea ce, din păcate, nu s-a petrecut nici până azi. Mai aşteptăm. Şi le transmitem fraţilor noştri un semn de solidaritate şi speranţă. Nu este departe ziua în care se vor bucura şi ei de drepturile pe care le au minoritarii din România!

     Totodată afirmăm că România, ca membră a Comunităţii Europene, are obligaţia, dar şi dreptul, de a participa la elaborarea unui statut al minorităţilor unic pentru întreaga Europă. Numai în acest fel se poate pune capăt suferinţelor îndurate de minoritarii etnici, atunci când şi acolo unde aceste suferinţe sunt reale. Numai în acest fel, printr-o legislaţie europeană unică, identică, se poate pune capăt şi politicii iresponsabile de tensionare a relaţiilor inter-etnice, de învăjbire chiar, promovată de structuri politice de teapa UDMR!

     Aşadar, cerem clasei noastre politice, în mod special parlamentarilor din coaliţia guvernamentală, să înţeleagă că nu există nicio urgenţă pentru a elabora un statut al minoritarilor înainte ca un asemenea demers legislativ să se producă la nivel pan-european sau măcar comunitar. În momentul de faţă în România funcţionează o legislaţie extrem de generoasă pentru minoritari. Nu există prevedere legală, aflată în legislaţia altei ţări europene, care să lipsească din legislaţia românească. Dimpotrivă, avem prevederi extrem de avantajoase pentru minoritari, pe care legislaţia din alte ţări europene, inclusiv din Ungaria, nici nu visează să le adopte!

     În această ordine de idei, ne adresăm în mod special grupului de parlamentari ai minorităţilor, cerându-le să-şi revizuiască poziţia. Mai întâi este cazul să înţeleagă că prevederile proiectului de Statut, aproape toate, se pot aplica numai în cazul minorităţii maghiare. Sunt prevederi concepute să creeze o enclavă administrativă în inima ţării, care nu au nicio legătură cu nevoile şi aspiraţiile minoritarilor etnici ne-maghiari.

     Îi rugăm pe distinşii noştri concetăţeni să ia aminte că actualele prevederi de care ei se bucură, inclusiv prezenţa lor în Parlamentul României, reprezintă o situaţie de excepţie în context european, planetar chiar. Încă de la înfiinţarea sa, grupul de parlamentari minoritari s-a ţinut la distanţă de pretenţiile absurde ale UDMR. Ne îngrijorează însă declaraţiile unor lideri minoritari, care se arată dispuşi să voteze în favoarea Statutului propus de UDMR! Acestor parlamentari le punem aceeaşi întrebare pe care o adresăm tuturor parlamentarilor noştri: V-aţi consultat propriul electorat înainte de a decide felul cum veţi vota?

     Căci aceasta este dorinţa tuturor cetăţenilor români: în faţa unui vot atât de important cum este acela pe proiectul de Statut al Minoritarilor din România, parlamentarii noştri să voteze în concordanţă cu voinţa electoratului care le-a încredinţat demnitatea şi răspunderea de parlametar!

                                Uniunea  VATRA  ROMÂNEASCĂ

Târgu Mureş, 11 iunie 2011

Lasă un comentariu