■ Alexandru Nemoianu

______________

ISTORIA CARE NU AŞTEAPTĂ

Intrunit la jumatatea lui Noiembrie 2008 Congresul Bisericii Ortodoxe a Americii(OCA),din care face parte si Episcopia Ortodoxa Romana din America(„Vatra), a luat hotarari istorice.

Trecutul de rusine petrecut sub ultimii doi Mitropoliti,Teodosius si Herman, a fost analizat deschis si masuri drastice au fost luate.Intre altele,acte financiare dubioase,au fost trimise Biroului de Impozite al SUA,temutul IRS.Deci o noua  pagina este deschisa si Ortodoxia Americana a aratat ca este vie,capabila,luptatoare.Ca asa este o dovedeste si alegerea ca Mitropolit Primat a Episcopului JONAH (Pauffhausen).

Un om tanar,dupa criteriile promovorii in Ortodoxie si primul Mitropolit al OCA „convert” ,deci „american”.

In cuvantul sau IPS JONAH a aratat ca Ortodocsii Americani trebuie sa traiasca ortodox si nu numai sa se declare ortodocsi.El a fagaduit ca neancetat va promova in viata bisericii adevarul si exemplul personal.

Alegerea acestui Mitropolit dovedeste ca pentru Ortodoxia Americana  singura cale este cea de a  fi parte dintr-un trup canonic ortodox „american”.

Imprejurarea ca ,in aceste imprejurari istorice, trupurile ortodoxe Romano-Americane isi pierd vremea,prin glasul unor „comisii” in componenta carora intra macar cateva persoane,dupa parerea si in opinia mea, cu credentiale intelectuale si morale dubioase,este dovada ca aceste trupuri ortodoxe sunt pe punctul de a abdica de la istorie.

Lasă un comentariu