~Pr. Al. Stănciulescu-Bârda: „Troiţe pentru eroi“

În satele Malovăţ şi Bârda s-au ridicat două troiţe dedicate eroilor neamului din toate timpurile şi din toate locurile. Cea din Malovăţ este amplasată în curtea bisericii şi a fost ridicată de către familia Dumitru şi Ioana Ciurel. Familia respectivă a realizat şi un piedestal din beton şi o frumoasă inscripţie pe o placă de marmură. Placa a fost executată sub formă de carte deschisă, pe care scrie: „Copil al tinereţii noastre, / Ce-ai crescut pe-acest meleag, Pe-aceste văi, pe-aceste coaste, / Pe unde ţi-a fost ţie mai drag! / Când patria de-atunci / Te-a chemat la datorie, / Ai lăsat aceste lunci / Cu-ntreaga copilărie / Şi-ai plecat cu fruntea sus / Să aperi neamul şi glia / Precum şi crucea lui Iisus”. Este un fragment de pe o cruce de erou din Ştefăneşti (Gorj). Întreaga lucrare a depăşit 25 de milioane de lei, bani pe care familia Ciurel i-a donat cu convingerea că face un lucru util, frumos şi necesar în comună, mai cu seamă că în nici unul din satele comunei nu era un monument dedicat eroilor satului.
Sfinţirea troiţelor s-a făcut de către preotul Al. Stănciulescu-Bârda, la Malovăţ de faţă fiind autorităţile comunei, reprezentanţi din partea Prefecturii (domnul subprefect) şi numeroşi credincioşi. A fost un moment înălţător în viaţa parohiei şi a comunei. Încă o dată s-a simţit prezent duhul unităţii, al comuniunii întru iubire şi respect dintre enoriaşii parohiei noastre, dar şi dintre vii şi morţi. Acolo, la umbra crucii, am făcut legătura dintre realitate şi amintire, între cei de aici şi cei din împărăţia tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte.
Cea de la Bârda a fost ridicată prin contribuţia locuitorilor satului, la iniţiativa parohiei şi a fost amplasată la principala intersecţie a satului, acolo unde se făceau cândva horele din duminici şi sărbători, acolo unde se fac odihnele la înmormântări. Troiţa de la Bârda a fost împrejmuită cu gard metalic şi i s-a adăugat o placă de marmură cu inscripţie adecvată. Ambele troiţe sunt înalte de aprox. patru metri, construite din lemn şi sculptate artistic de către sculptorul Ion Foşalău din loc. Nemţişor jud. Neamţ, acelaşi care a realizat catapeteasma şi tot mobilierul bisericii din Malovăţ.
Troiţa de la Malovăţ nu este singulară, ci ea face parte de acum dintr-un complex. Pe porţile de la intrarea în curtea bisericii, sculptate de acelaşi sculptor moldovean, pătrunzi ca prin porţile sărutului lui Brâncuşi în zona sacrului. Le-am putea numi porţile iubirii dintre oameni şi dintre Dumnezeu şi oameni. De la porţi mergi şi te închini la cruce, simbolul jertfei dar şi al biruinţei, al legăturii dintre cer şi pământ, al victoriei vieţii asupra morţii. De acolo pătrunzi în biserică (un alt ansamblu sculptural realizat admirabil de acelaşi artist), simbolul Învierii, al regăsirii de sine, al găsirii lui Dumnezeu.
Este impresionantă grija pe care o au locuitorii celor două sate faţă de aceste
troiţe. Remarcăm în special pe cei din Bârda, care au adus în jurul troiţei ghivece cu flori. Aproape trei sferturi din an, cât stau acele flori lângă cruce, bârdencele se întrec să aducă apă cu cobelca pentru a le uda. Rareori trece câte cineva prin faţa celor două troiţe fără să nu se închine şi să zică în sinea lui ,,Doamne ajută!”

Cele două troiţe sunt crucile ce le-au ridicat cetăţenii din cele două sate pentru toţi eroii neamului, care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, în lagăre şi-n închisori pentru ca astăzi să avem o ţară, o limbă, o cultură, o religie şi o porţie de libertate.
Pr. AL. STĂNCIULESCU-BÂRDA

Lasă un comentariu