~Radu Botiş: „Popor taxat“

Suntem un popor mereu taxat.De la taxa de drumuri am trecut la taxa(acciza)pe carburant,apoi taxe marite la impozite diverse.Popor al multiplelor taxe am ajuns sa actionam aproape automat luna de luna.Avem de platit taxa de curent,apoi cea pentru apa.Vor mai fii?Taxa marita la gaz si servicii.Taxe alaturi de surioarele impozite.
La urma ne privim plini de amaraciune buzunarul si constatam ca este aproape gol.Scuturam bine de el si ne reamintim ca nu am platit taxa pentru copilul ce il avem inscris la camin.Fata cea mare imi spune ca taxa de la fondul clasei s-a dublat fata de anul trecut.O fi drept ceea ce am citit undeva:,,Daca am avut ghinionul sa ne nastem…”.Nici chiar asa.Un zimbet ne cucereste la gindul ca peste alte trei saptamini vom primi iar leafa.
Imi suna telefonul,Ionel imi cere disperat 300 de lei pina luna viitoare.Ionel,vecinul de usa, traitor si el in democratia aceasta a taxelor.
Data de 1 ianuarie 2007 aducea sperante caci ne vedeam si noi membrii in Uniunea Europeana.Au fost atitea sperante,desarte insa,,gindind ca vom fi in rindul statelor destepte.Aceasta s-a realizat doar la nivelul preturilor.In multe domenii de activitate semeni de-ai nostrii traiesc fiind remunerati la limita subzistentei.Blestem ori incercare divina?Strazile scot la lumina zilei orfanii-copiii nimanui,aurolaci,fete murdare si triste,batrini fara sprijin.Fiecare traieste intr-un univers al lui,cu vise,cu zimbete,cu tristeti,cu…
Multi dintre acestia sunt fostii platitori de taxe.Nu mai vor sa auda de ele iar lumea lor dublata de o viata fara multe obligatii a capatat o alta valenta a firescului.Pentru acestia a mai ramas taxa pe viata ramasa.Nu vreau sa fiu patetic nici sa scap vreo lacrima dar nu pot sa trec peste aceasta parte a realitatii din jurul nostru.
,, Sentimentul public rămâne proeuropean, dar el pare să fi conchis, deja, că zonele de pasivitate ale UE sunt foarte întinse. Mai direct spus: Uniunea Europeană n-a reuşit, deocamdată, să depăşească imaginea de instrument elitar pentru uzul elitelor. Uniunea Europeana nu e, încă, o valoare publică şi un bun popular românesc…. E cazul să lăsm la o parte politeţea şi protocolul. Discutăm despre o situaţie dramatică. Mai exact spus, despre tentativa unui grup intern de a folosi calitatea europeană a statului român ca fundal şi proptea pentru instaurarea unei formule politice… .”Asa suna o luare de pozitie a unui jurnalist in materialul sau.Care sa fie acel grup intern?
O femeie dintr-un sat maramuresean primeste in anul 2008 o pensie de trei lei.Pe canalele de televiziune a fost semnalat cazul acesta.Care taxe oare sa inceapa sa le plateasca biata femeie?
La orizont se intrevad zorii noilor vizite electorale,oameni bine hraniti vor veni sa ne ostoiasca bruma noastra de speranta cu promisiuni,afise,pungi cu alimente,zimbete prietenoase.Va fi un tacim complet,nu va lipsi din meniul zilelor ,saptaminilor electorale nimic.Iarasi,dupa patru ani de asteptare ne vom umple burtile cu toate cele aruncate de la tribuna viitorilor nostrii alesi.
Asteptam noii orinduitorii de taxe ,ca un popor cuminte ce suntem.Rabdarea este virtutea noastra.

R. BOTIŞ

Lasă un comentariu