~Lucian Marina: „Două decenii de la plecarea în eternitate a savantului român Radu Flora“

Vineri, 4 septembrie 2009, se împlinesc două decenii de când a plecat printre cei drepţi profesorul universitar Dr. Radu Flora care, împreună cu renumitul lingvist academician Emil Petrovici, originar din Torac, se numeră printre cei mai cunoscuţi savanţi români de pe meleagurile noastre. Născut la 5 septembrie 1922, la Satu nou, renumitul lingvist, dialectolog, cercetător ştiinţific, lexicograf şi lexicolog, scriitor şi critic literar, eseist şi folclorist, a plecat în eternitate la 4 septembrie 1989, la Rovini, în Croaţia, o zi înainte de a împlinii vârsta de 67 de ani.

Datorită  muncii depuse fără abnegaţie, cu multă dăruire de sine, cu devotament şi sacrificiu personal, renumitul cărturar, cadru didactic şi om de cultură aleasă, a devenit un renumit cercetător şi om de ştiinţă care cercetând limba şi în special dialectul românilor, a alcătuit şi două opere capitale ,,Atlasul Lingvistic al Graiurilor Românilor din Banatul Iugoslav – ALBI” şi ,,Micul atlas lingvistic al Istro-Românilor – MALGI”, tipărit în anul 2003 de Institutul de Lingvistică ,,Iorgu Iordan-Al. Rosseti” al Academiei Române.

Apreciind înalt contribuţia enormă a marelui erudit Radu Flora, conducerea Societăţii de Limba Română din Voivodina, în fiecare an la începutul lunii septembrie, odată cu începutul noului an şcolar, organizează manifestarea cultural-ştiinţifică ,,Memorialul Radu Flora”, reuniune devenită tradiţională şi cu caracter internaţional.

Anul acesta, cea de a 18-a ediţie a ,,Memorialului” prin care se aduce omagiu marelui savant şi fondatoral S.L.R., are loc în perioada 3 – 5 septembrie 2009, la Satu Nou, Novi Sad, Belgrad şi Zrenianin, fiind patronată de Consiliul Executiv al Voivodinei. Organizarea ,,Memorialului” este sprijinită financiar de secretariatele provinciale competente, pentru cultură şi pentru minorităţile din Voivodina iar, la reuşita manifestării, S.L.R. se bucură şi de sprijinul Adunării comunei Zrenianin, precum şi al Filialei din Zrenianin a Băncii voivodinene.

Manifestarea începe joi, 3 septembrie 2009, la Satu Nou, localitatea natală a regretatului om de ştiinţă unde, la Biserica Ortodoxă Română, se dă un parastas în semn de respect şi pios omagiu faţă de marele dispărut.

La Căminul Cultural va avea loc o micro sesiune ştiinţifică la care, despre viaţa şi impozanta opera a lui Radu Flora, care trebuie temeinic analizată şi revaluată, vor vorbi publicistul Lucian Marina, de altfel preşedinte al Societăţii de Limba Română din Voivodina şi prof. Sima Petrovici din Belgrad, fost elev al renumitului om de ştiinţă.

La reuniunea de la Satu nou, prof. univ. Dr. Ileana Magda şi Dr. Brânduşa Jurca vor reliefa în mod deosebit rolul pe care această personalitate marcantă a vieţii culturale a românilor din Voivodina l-a avut la formarea elitei intelectuale în rândul minorităţii române din Serbia şi la organizarea vieţii ştiinţifice şi culturale. La această micro sesiune va fi vorba şi despre arta în proză a scriitorului nostru Ion Marcovicean, respectiv despre creaţia în versuri a bobocului Valentin Mic şi a poetei Mărioara Baba iar, Pavel Gătăianţu, preşedintele Fundaţiei ,,Evropa” va prezenta publicaţia cu acelaşi nume, o revistă bilingvă sârbo-română de literatură şi cultură, de profil european. Deosebit de interesantă va fi şi lansarea celui mai nou volum despre ,,Ţânţarii-Aromânii din Banatul de sud” carte a cărui autor este Svetlana Nikolin şi care va fi prezentată de publicistul Valentin Mic. În faţa publicului de la Satu nou se va prezenta şi poetul român de rang european Florian Stoian-Silişteanu, iar reuniunea ştiinţifică se va încheia cu un program cultural-artistic susţinut de Sorin Boleanţu, Janiel Şublea, Graţian Petrovici, Adelin Stan etc.

Joi după amiază, S.L.R. va organiza la Biblioteca oraşului Belgrad o masă rotundă şi lansări de carte editată de Societatea de Limba Română din Voivodina, precum şi de alte edituri româneşti de la noi şi de peste hotare. Astfel, despre antologia de autor ,,Atitudinea cool” a Mărioarei Baba, pe lângă editor, vor vorbi poetul şi traducătorul Miljurko Vukadinović, de altfel secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Serbia, poeta şi publicista Felicia Marina Munteanu şi profesorul Sima Petrovici, cunoscutul nostru critic literar din Belgrad. Preşedintele S.L.R., Lucian Marina va prezenta şi alte noutăţi editoriale, precum CD-urile şi DVD-urile cu materiale referitoare la ediţiile precedente ale ,,Memorialului” şi ,,Coloniei Literare” şi, în special, proiectul bilingv ,,Ženski razgovori”-,,Clubul femeilor“ care conţine textul lui Duško Radović, în limba sârbă care a fost tradus în limba română de Ileana Ursu Nenadić şi adaptat sub formă de piesă de teatru de tânărul regizor amator Maria Nenadić care, cu membrii Trupei ,,Talia“ a S.L.R., a pus şi în scenă spectacolul cu piesa prezentată la ,,Zilele de teatru ale Românilor din Voivodina“.

În mod deosebit menţionăm lansarea volumului ,,Românii din Nord-Estul Serbiei în perioada 1804-1948”, a cărui autor este tânărul istoric din Timoc Draghişa Traian Konstandinovici. Despre această carte vor vorbi academician Radmilo Petrović care va reliefa, totodată, în genere situaţia timocenilor din Serbia şi Bulgaria, precum şi publicistul Lucian Marina care se va referi concret la însemnătatea acestei cărţi care a văzut lumina tiparului la Editura Semne, cu sprijinul Ligii Culturale pentru Românii de Pretutindeni în fruntea căreia se găseşte dr. Victor Crăciun.

Vineri, 4 septembrie 2009, Filiala din Novi Sad a Societăţii de Limba Română din Voivodina în colaborare cu Biblioteca Românească ,,Nichita Stănescu” din Novi Sad va organiza la Institutul pentru Cultură al Voivodinei o serată-literară cu lansări de carte şi un miting de poezie românească a creatorilor literari, participanţi la ,,Memorial”, precum şi un bogat program cultural-artistic, susţinut la vioară de talentata Snežana Tominčić acompaniată la pian de prof. Dragana Popov de la Şcoala de muzică ,,Isidor Bajić” din Novi Sad.

Menţionăm că, la fel ca şi la Belgrad, la reuniunea de la Novi Sad vor fi lansate mai multe cărţi şi reviste literare şi de cultură de la noi şi din România, precum revista pentru literatură, artă şi cultură ,,Lumina”, redactată de Ioan Baba, apoi revista plurilingvă ,,Most” (Puntea), volumul de critică literară ,,Arhitipurile poeziei” a lui Florian Copcea, cărţile lui Mărioara Baba, Draghişa Traian Konstandinovici, Florian Stoian-Silişteanu etc. etc.

În cadrul prestigioasei manifestări culturale organizate de Societatea de Limba Română din Voivodina, în mod tradiţional, la 5 septembrie, la Zrenianin la ora 12.00 se inaugurează şi Simpozionul Internaţional consacrat regretatului profesor universitar dr. Radu Flora şi a cărui lucrări se desfăşoară în sala festivă a Filialei din Zrenianin a Băncii Voivodinene. La această reuniune ştiinţifică internaţională participă oameni de ştiinţă şi de cultură din ţară şi străinătate care sunt invitaţi să pregătească şi comunicări ştiinţifice despre diverse aspecte ale vieţii politice, social-economice, culturale, religioase etc. ale românilor din Europa de Sud-Est.

Sâmbătă, 5 septembrie 2009, delegaţii ale Consiliul Executiv al Voivodinei, Adunării oraşului Zrenianin, Societăţii de Limba Română din Voivodina şi membrii familiei Flora vor depune în orele dimineţii flori pe cripta renumitului om de ştiinţă şi savant de talie europeană iar, la ora 10.00, în mod tradiţional se vor depune coroane şi jerbe de flori la bustul lui Radu Flora din Aleea personalităţilor ilustre din Parcul Karadjordjevo din Zrenianin unde, membrii legendarei Orchestre ,,LIRA” instruită de prof. Doru Ursu va interpreta un program de doine şi cântece bătrâneşti româneşti.

LUCIAN MARINA

Lasă un comentariu