~Lucian Marina: „Ziua internaţională a copilului sărbătorită şi în Serbia“

Ziua de 20 noiembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului se sărbătoreşte în fiecare an pe varii meridiane ale lumii. Această zi se sărbătoreşte în semn de amintire la ziua de 20 noiembrie 1989 când Organizaţia Naţiunilor Unite (O.N.U.) a aprobat Convenţia Drepturilor Copilului care, de atunci, a devenit o lege internaţională care se aplică vizând cele aproximativ două miliarde de copii de pe întreaga planetă.

Cu prilejul zilei de 20 noiembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, Societatea de Limba Română din Voivodina, în colaborare cu alte societăţi similare care au drept scop păstrarea şi cultivarea limbii, literaturii şi culturii popoarelor şi minorităţilor naţionale din Voivodina, a organizat la Novi Sad, o manifestare festivă consacrată marcării Zilei Copilului.

Reuniunea a fost inaugurată şi moderată de Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina care este totodată şi preşedinte al Comitetului de coordonare al tuturor societăţilor de limbă, literatură şi cultură a tuturor popoarelor şi minorităţilor naţionale din Voivodina, organism de lucru care activează pe lângă Departamentul pentru organizaţiile non-guvernamentale al Institutul pentru Cultură al Voivodinei. Cu acest prilej s-a subliniat că, ziua de 20 noiembrie a fost proclamată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului la propunerea organizaţiei UNICEF – Fondul copilului al Naţiunilor Unite. UNICEF este principala organizaţie mondială care se ocupă de copii, de drepturile şi necesităţile lor. UNICEF activează în 155 de state de pe mapamond şi contribuie la formarea copiilor din fragedă copilărie şi până la adolescenţă, a subliniat în cuvântul de salut prof. Irina Papuga, coordonatorul Departamentului pentru organizaţiile non-guvernamentale al Institutului pentru Cultură al Voivodinei.

În partea a doua a manifestării consacrate sărbătoririi Zilei Copilului a avut loc cea de a cincea reuniune ştiinţifică care a avut drept temă: ,,Creaţia literară pentru copii”. Pentru această reuniune au fost pregătite mai multe comunicări ştiinţifice care de care mai interesante, despre literatura pentru copii în limbile sârbă, maghiară, slovacă, ruteană, macedoneană, bulgară, rromani etc. Pentru această reuniune o comunicare deosebit de interesantă despre ,,Literatura pentru copii şi tineret scrisă în Voivodina” a fost pregătită şi de doamna prof. univ dr. Ileana Magda, membru fidel, iar un timp şi vicepreşedinte al S.L.R., împreună cu doamna doctorand Brânduşa Juica, de la Şcoala de Înalte Studii de Specialitate pentru Instruirea Educatorilor ,,Mihailo Palov” din Vârşeţ.

Pentru reuniunea ştiinţifică organizată la Institutul pentru Cultură al Voivodinei cu prilejul zilei de 20 noiembrie – Ziua Mondială a Drepturilor Copilului o comunicare deosebit de interesantă a pregătit şi dr. Romanţa Iovanovici, membru fidel al Societăţii de Limba Română din Voivodina, un timp şi secretar al S.L.R. precum şi colaborator activ al Institutului pentru Cultură al Voivodinei. În această comunicare în focarul atenţiei s-a găsit ,,Literatura română pentru copiii din Voivodina în manualele noastre şcolare”.

LUCIAN MARINA

 

Lasă un comentariu