~Ion Stoica: „700 de ani de la apariţia Valahiei“

Este lucru stabilit  astăzi că întemeiera Ţării Româneşti s-a datorat voievoziilor de la Câmpulung şi Argeş,care au început acţiunea de unificare a diferitelor cnezate şi voievodate din dreapta şi stânga Oltului ,sub o singură stăpânire românească. Stăpân mai întâii pe ţinutul Câmpulungului şi Argeşului,Basarab şi-a extins treptat autoritatea asupra celorlalţi feudali locali,procesul de constituire a statului încheindu-se în primul sfert al veacului al XIV-lea.

Desăvârşirea  unificării statului s-a făcut sub Basarab I (1310-1352),cunoscut de tradiţia populară sub numele de Negru Vodă . Negru Vodă a fost, potrivit legendei, fondatorul şi primul voievod al Țării Româneşti. „Când au fost cursul anilor de la Adam 6798, Radul Vodă Negrul, care avea scaunul său la Făgăraş de la moşii şi strâmoşii rumânilor, carii venise de la Roma, în zilele lui Traian împăratul Romii, s-au socotit ca să-şi mute scaunul dencoace, peste plai.”( Cronica Bălenilor).

Existenţa lui reală este controversată, făcând subiectul mai multor cercetări mai mult sau mai puţin istorice.Basarab Ihttp://ro.wikipedia.org/wiki/Basarab_I – cite_note-0, supranumit în epoca modernă Basarab Întemeietorul, este considerat fondatorul Țării Româneşti. În lipsa oricăror elemente documentare, începutul domniei lui Basarab I a fost situat cu aproximaţie în 1310, potrivit tradiţiei consemnate în cronica lui Luccari cu privire la întronarea lui Negru Vodă. „Iar când au fost la cursul anilor de la Adam 6798, fiind în Țara Ungurească un voievod ce l-au chiemat Radul Negrul Voievod, mare herţeg pre Almaş şi pre Făgăraş, rădicatu-s-au de acolo cu toată casa lui şi cu mulţime noroade: rumâni, papistaşi, saşi, de tot feliul de oameni, pogorându-se pre apa Dâmboviţii, început-au a face ţară noao.”( Letopiseţul Cantacuzinesc).

 

La 1330,prin lupta care a avut-o cu regale Ungariei la Posada,Basarab a izbutit să înlăture pentru totdeauna pretenţiile de suzenaritate ungară  şi să desăvârşească independenţa Tării Româneşti .După o îndelungată şi strălucită domnie Basarab I şi-a sfârşit viaţa în 1352,fiind îngropat în biserica zisă “a lui Negru Vodă din Câmpulung,ctitoria sa”. Mănăstirea Negru Vodă se află în oraşul Câmpulung-Muscel, în judeţul Argeş. Aceasta a fost ctitorită în anul 1215, prin tradiţie ,de către Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidită de Basarab I şi fiul său, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladită de Matei Basarab, când devine şi mănăstire.

STOICA ION   MORENI

 

 

Lasă un comentariu