~Cezar Adonis Mihalache: „Sămânţa iredentismului“

Chiar dacă în Ungaria au fost scoşi în afara legii de mai bine de un an, la noi au continuat să prolifereze. Şi dacă aici le-a mers bine, au încercat să ducă sămânţa urii, bine păstrată în sacul iredentist croit în Ardeal, graţiei „scutului” oferit de puterea politică de la Bucureşti, înapoi la Budapesta. Probabil pentru a încerca să o sădească şi în alte zone vizate de fantoma Ungariei mari.

Când formaţiunea extremistă „Garda maghiară” a fost scoasă, în 2009, în afara legii de puterea de la Budapesta, noi nu am putut răsufla uşuraţi. Pentru că la noi, braţul Justiţiei s-a dovedit de fiecare dată mult prea scurt când a venit vorba de oprirea desfrâului iredentist din Ardeal. Acel desfrâu mascat într-o fustă politică pe sub ale cărei poale au intrat democrat-liberalii noştri pe de-a întregul. E drept, sămânţa revizionistă reprezentată de Garda maghiară din Ungaria nu a fost ea pe deplin sfărâmată de autorităţile de la Budapesta. Dar a fost un semnal pe care Bucureştiul nu a avut curajul să-l urmeze. Căci, dincolo de exemplul sever dat chiar de ţara vecină, se aflau interesele de culise ale partenerilor de la guvernare ai PDL. Aşa încât, deşi în Ungaria, Garda maghiară îşi mai domolea suflul de ură de frica justiţiei, la noi s-a făcut un zid, sub forma unei aparente nepăsări (dar, în fapt, o rezultantă a trădării şi miicimei guvernanţilor noştri) în jurul desfrâiului iredentist promovat de o serie de grupări rupte, mai mult sau mai puţin „fraticid”, din cadrul vechii gărzi.

Şi atât de bine s-a conservat aici această sămânţă de revizionism încât, după ce s-au  mai liniştit apele pe la Budapesta, revizioniştii s-au întors „la sursă” cu forţe proaspete. Nu au încercat să mai defileze sub numele scos în afara legii de Garda maghiară, ci sub noua titulatura de „Garda Naţională Maghiară”. Organizaţia şi-a schimbat atât numele, cât şi uniforma. Asta pentru a nu fi luaţi pe sus la adunarea de constituire din centrul Budapestei. Dar nu le-a mers, poliţia ungară reţinând 70 de persoane chiar în timpul ceremoniei de depunere a „jurământului”. La manifestarea care a avut loc în Piaţa Erzsébet din Budapesta au participat aproximativ 1 000 de persoane şi au luat cuvântul şi presedintele formaţiunii politice Jobbik. Şi nu întâmplător! Pentru că structură mascată sub un nou nume s-a născut din filonul acestei formaţiuni politice (care a reuşit să intre în Parlament la alegerile din acest an) şi care finanţează în Ardeal numeroase tabere cu un vădit caracter extremist.

Iar dacă la Budapesta lucrurile au fost oarecum stăvilite anul trecut, când Garda maghiară era scoasă, fie şi doar formal, în afara legii, la noi formaţiuniile prelinse din aceasta au proliferat.  Şi încă atât de bine că în această vară formaţiunea politică maghiară Jobbik a finanţat nu una, ci patru asemenea tabere. Sub nasul, nu neapărat  nepăsător al autorităţilor noastre. Şi pentru că desfrâul este mai opulent ca niciodată, pe lângă deja cunoscuta organizaţie „EMI” („Tineretul Maghiar”), în Ardeal mai activează structurile “Scutului Secuiesc” şi gruparea „HVIM” („Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate”). Şi mai sunt anunţate numeroase asemenea activităţi, în cadrul cărora vor avea loc mai multe evenimente „culturale” (de la filme “istorice”, prezentari ale armelor folosite odinioară de secui, la demonstraţii de… arte martiale, dar şi concerte ale unor formaţi de muzică rock ce promovează mesaje revizionişte.

Acestea sunt “ingredientele” taberelor de vară ale organizaţiilor extremiste maghiare desfaşurate în România. Iar noi încă tăcem…

CEZAR ADONIS MIHALACHE

Lasă un comentariu