~Lucian Marina: „Consiliul Naţional al românilor din Serbia“

REALIZĂRI ŞI PERSPECTIVE

Vineri, 27 februarie 2009, la Novi Sad, a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia cu sediul la Novi Sad, reuniune la care, deşi pe ordinea de zi au figurat zece puncte, membrii Consiliului au fost expeditivi. Astfel, aproape fără dezbateri au adoptat Raportul financiar al Consiliului pe anul 2008, precum şi Raportul de activitate pe anul 2008 şi Programul pe anul 2009 al Casei de Editură şi Presă ,,Libertatea”, respectiv Programul de activitate şi Raportul financiar pe anul 2008 al nou înfiinţatului Institut de Cultură al Românilor din Voivodina, instituţii ale cărui fondator este Consiliul Naţional. Fără dezbateri a fost adoptat şi Planul de activitate şi Planul financiar al Institutului pentru primul trimestru al anul 2009 dar, nu şi Raportul financiar al Casei de Editură şi Presă ,,Libertatea” pe anul 2008. Gestiunea Casei a fost pozitivă însă, adoptarea Raportului financiar a fost omisă de pe ordinea de zi.

Raportul financiar al Consiliului Naţional pe anul 2008 a fost prezentat de Marcel Drăgan, secretarul Consiliului care a precizat că, pentru activitatea ordinară a acestui organism din Bugetul Republicii Serbia şi Bugetul P.A. Voivodina s-au primit mai mult de 10 milioane dinari. Pentru Proiectul ,,Ochestra” s-au primit 1.415.000 dinari, iar pentru Proiectul ,,Corul” 950 de mii dinari, în timp ce pentru Cupa şcolarilor şi Cupa Libertăţii au fost alocate 300 de mii dinari iar, pentru Programe şcolare şi traducerea testelor 220 de mii dinari. Totodată, pentru alte proiecte din bugetul provinciei s-a primit încă jumătate de milion dinari.  În 2008 Consiliul Naţional a dispus de mai mult de de 14 milioane dinari astfel că, s-a cumpărat şi un autoturism ,,ASTRA” care a costat mai mult de un milion de dinari. 

Daniel Petrovici, preşedintele Consiliului a apreciat drept satisfăcătoare activitatea Consiliului şi a preconizat că, anul viitor se va dispune de aproape 24 milioane dinari pentru activitate respectiv realizarea diferitor proiecte, în care sens trebuie adoptată o strategie mai bine gândită.

În Raportul privind activitatea Casei de Presă şi Editură ,,Libertatea” din Panciova pentru anul calendaristic 2008, se subliniază că, ,,o retrospectivă atentă a pulsaţiilor Casei”, ,,o incursiune mai nuanţată prin compartimentele ei, urmată de evaluarea gestiunii acesteia”, va indica un nivel optim al bilanţului, axat pe respectarea în totalitate a conceptului de activitate stabilit la începutul anului, din care rezultă îndeplinirea rolului şi sarcinilor asumate.” Vorbind despre activitatea  ,,Libertăţii” în anul 2008, membru al Consiliului Nicu Ciobanu, de altfel, directorul acestei Case a subliniat că, în gestionare s-a sprijinit pe cele două principii recogniscibile prin: asigurarea unei vialibilităţi financiare şi respectarea unui conţinut elevat al compartimentelor Casei.

Marcel Drăgan, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administrare al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina a precizat că, această instituţie infiinţată de Adunarea Voivodinei la 10 martie 2008, în cursul anului trecut a dispus de un buget de 8 milioane dinari. Sediul Institutului a fost inaugurat abia la 27 decembrie anul trecut şi s-a cheltuit doar a zecea parte a mijloacelor disponibile şi anume pentru salariile celor doi executanţi, cheltuielile în baza contractele de autor şi asigurarea infrastructurii pentru activitatea Institutului. În anul 2009 Institutul va dispune de 15 milioane dinari pentru activitate şi anume aproape în totalitate în baza dotaţiilor din buget, de la Secretariatul provincial pentru cultură.

Ion Dr Sfera a criticat Biroul din Vârşeţ a Consiliului despre a cărui activitate a spus că ,,este nulă” deşi trebuia să fie coordonată de vicepreşedintele Consiliului Viorel Dr Luca. S-a cerut un raport de justificare a existenţei birourilor şi a coordonatorilor care sunt plătiţi. Totodată, s-a constatat că, nu au fost condiţii pentru deschiderea birourilor la Zaicear şi la Cuvin dar, totuşi, a fost adoptată Decizia privind deschiderea birourilor teritoriale şi pentru comunele Biserica Albă şi Plandişte. A fost adoptată şi Hotărârea privind majorarea numărului de salariaţii pe lista Consiliului la 12 executanţi, în genere cu orarul de 4 ore. Cu jumătate de salariu, coordonatori pentru proiecte vor fi Laurian Duluj din Alibunar, pentru Voivodina şi Draghişa Constandinovici din Cladova, pentru Serbia de Răsărit.

Membrii Consiliului au fost informaţi şi despre faptul că, la cererea personală, luni, 23 februarie 2008, preşedintele Consiliului a fost primit la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel Ciobotaru.

La iniţiativa lui Marinel Bugar au avut loc dezbateri şi despre Festival. Membrii Consiliului au reconfirmat atitudinea că, poate avea loc un singur Festival care a ajuns la cea de a 49-a ediţie şi că marele Festival trebuie să se ţină la Ecica.

LUCIAN MARINA

Lasă un comentariu