~Lucreţia Berzintu: Interviu cu primarul general al municipiului Chişinău

Lucreţia Berzintu(L.B.): Domnule primar general, Dorin Chirtoacă, aţi candidat la alegerile parlamentare din Republica Moldova din partea Partidului Liberal. În urma alegerilor din 5 aprilie 2009, după cum se ştie, au câştigat comuniştii. Cum vedeţi înfrângerea democraţiei?

Dorin Chirtoacă (D.C.): După părerea mea, alegerile au fost falsificate. Comuniştii n-aveau cum să obţină mai mult de 30 – 35, cel mult 40% din voturi, însă, în urma acţiunilor pe care le-au întreprins, incorect, şi-au sporit numărul voturilor, lucrul pe care-l demonstrăm acum, prin probele pe care le administrăm, şi sperăm să punem capăt acestui mod incorect de a desfăşura alegerile din Republica Moldova.

L.B.: Cine, de fapt, a declanşat manifestarea de protest din Chişinău?

D.C.: Au fost manifestaţii spontane de protest, iniţiate de tineri, tineri care s-au revoltat. Tot ceea ce s-a întâmplat la Chişinău în ziua alegerilor, dar şi anterior, au fost blocade anticomuniste, şi, din păcate, comuniştii au deturnat aceste proteste în acte de vandalism asupra Preşedinţiei şi Parlamentului.

L.B.:În urma acestor acte de protest ale tinerilor, cum vedeţi declaraţia preşedintelui Vladimir Voronin, precum că în spatele acestei manifestaţii s-ar afla România, apoi luarea de măsuri, precum închiderea graniţelor, introducerea vizelor pentru români s.a.?

D.C.: Dorin Chirtoacă: Sunt declaraţii contrare democraţiei, sunt declaraţii contrare perspectivelor Republicii Moldova, sunt acuzaţii extrem de grave la adresa cetăţenilor. Profesorii, directorii, au fost făcuţi violatori de copii de către Voronin.

De asemenea acuzaţii complet neîntemeiate la adresa României, prin care, cei care au arborat drapelul României pe sediul Preşedinţiei şi Parlamentului, au fost coordonaţi chiar de Serviciul de Pază şi Protecţie a Preşedinţiei, fapt confirmat după aceea chiar de Preşedinte, cu imagini video în acest sens. Cu alte cuvinte, tot ce s-a întâmplat negativ în acele zile, a fost coordonat, pregătit de către autorităţile comuniste; au deturnat manifestările paşnice de protest ale unor tineri, spre violenţe, şi au încercat după aceea să acuze, atât societatea cât şi altele, care nu au nicio legătură cu realitatea. Din acest punct de vedere, declaraţiile sunt incalificabile pentru Voronin şi de gruparea din care face parte, urmând ca toate probele faptelor oribile care au avut loc, să fie prezentate organismelor internaţionale, regimul comunist să fie izolat şi respectiv torţionat pentru aceasta. Sunt cazuri extrem de grave care au avut loc în această perioadă în Republica Moldova. Sunt două persoane decedate, zece persoane torturate şi trei persoane bătute cu cruzime de către Poliţie, mii de persoane urmărite de Poliţie, mii de persoane speriate şi intimidate.

L.S.: Ce a făcut opozoţia, adică Dumneavoastră împreună cu ceilalţi, pentru a se intra în normalitate cât de cât? La acuzaţiile aduse României de către Voronin, aveţi reacţii din partea UE?

D.C.: Au fost primele reacţii auzite ieri. Urmează să acumulăm şi alte reacţii, pentru a putea izola pe comunişti şi a obţine o poziţie fermă din partea Europei în vederea normalizării situaţiei, cum aţi spus şi dumneavoastră. Vor fi traşi la răspundere cei care au dat ordin să fie bătuţi în asemenea hal, tinerii din Republica Moldova.

B.L.: Despre declaraţiile dinspre Moscova, cu referire la „vandalii de la Chişinău cu steaguri româneşti”, ce puteţi spune?

D.C.: Din păcate, aici e un tandem între comunişti şi Federaţia Rusă, lucrul care nu este straniu. Îl considerăm unul firesc, într-ucât comuniştii s-au înrădăcinat în sistemul totalitar sovietic. Au păstrat aceste legături timp de 20 de ani şi acum le valorifică în continuare.

L.B.: Este o influenţă negativă din partea celor din Transnistria? Nu vorbesc de români, ci de ceilalţi…

D.C.: Acolo, de asemenea, e un regim totalitar susţinut de Federaţia Rusă. Este o situaţie similară, dacă doriţi.

L.B.: Cum vedeţi evoluţia evenimentelor în viitorul apropiat, legat de cele întâmplate în Republica Moldova?

D.C.: O poziţie fermă a Uniunii Europene, a Statelor Unite, în vederea condamnării a ceea ce-au declanşat comuniştii la Chişinău, şi, după aceea, o acţiune cu termen pentru democratizarea Republicii Moldova.

L.B.: Aveţi un apel pentru lumea democrată, pentru toţi basarabenii din toată lumea, cât şi pentru ceilalţi?

D.C.: Să facă lobby la nivelul tuturor, acelora care decid în lume, în vederea cunoaşterii şi conştientizării situaţiei din Republica Moldova, a situaţiei critice pe care o avem şi obţinerea unor poziţii ferme şi inechivoce a europenilor în această privinţă, şi a americanilor, de asemenea, pentru a izola regimul comunist totalitar.

L.B.: Vă mulţumesc pentru acest dialog şi vă doresc mult succes în lupta pentru libertatea cetăţenilor din Republica Moldova!

Interviu realizat de Lucreţia Berzintu

16 aprilie 2009, Israel.

CÂTEVA DATE BIOGRAFICE:

Dorin Chirtoacă (n.9 august 1978, Chişinău) este un politician din Republica Moldova.

Studii:

În anul 1993 a absolvit Liceul „Gheorghe Asachi”, Chişinău iar în 1997 a absolvit Liceul „C. Negruzzi”, Iaşi – Diplomă de bacalaureat.

În anul 2001 a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco – Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Pantheon – Sorbonne, Diplomă de licenţă în Drept European (MAITRISE EN DROIT, Mention DROIT EUROPEEN)

Activitate profesională:

2001 – 2005, Redactor la emisiunea „Surprize Surprize” TVR1, România; 2002 – 2003, Redactor şef al emisiunii „Surprize Surprize”; 2003 – 2005, Coordonator de proiecte, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Activitate politică:

Din mai 2005 este vicepreşedinte al Partidului Liberal.

Din 17 iunie 2007 este primar general al municipiului Chişinău.

(Referinţe luate din wikipedia)

Lasă un comentariu