~Ioan Miclău despre Cezarina Adamescu

“Florile-s ganduri, iar gandurile devin flori pe campia literara” (Ioan Miclau-2009)

“…Desigur, cine va incerca a privi  ceva mai adanc acest subtitlu “Florile-s ganduri iar gandurile devin flori pe campia literara”, va sesiza izvorul inspirator folosit , deoarece, in  literatura romana doar B.P.Hasdeu vorbea despre acea campie literara in care scriitorii si poetii erau  scototiti asemenea florilor din campie, fiecare  avand frumusetea  culorii si a  parfumului  ei, iar in final, peisajul unei arte adevarate.

Greu a inteles asta pana si Titu Maiorescu  ministrul Culturii acelei vremi,  cum in acest peisaj coloristic  artele primesc stralucire si armonie, robustete si o perenitate mereu imbogatita. Pe cand,  acea ierarhizare de valori aducea o stare de  dispute intre valorile noastre autentice precum Mihai Eminescu si Vasile Alecsandri, dispute incorporate ulterior sistemului de critica literara pe intinsul mai multor decenii!

Revenind la scriitoarea si poeta zilelor noastre Cezarina Adamescu, vreau sa se observe, desigur cu deplina satisfactie, aparitia unui fenomen literar si de creatie care din nou va da criticii literare romanesti ocazia a defini o autentica valoare, care  azi lumineaza ca o lumina stelara  arealul culturii noastre romanesti.

Asadar, precaut, imi admit chiar o sincera  critica pentru indrazneala mea de a face  referiri la adresa  personalitatii si a prodigioasei opere a doamnei Cezarina Adamescu.

Mai ales ca in corespondenta noastra scriitoriceasca admiteam, scris negru pe alb, ca ma simt mai mititel in raport cu domnia sa. Stand desigur si eu in dimensiunea mea!

Cu convingerea totusi, ca si aceasta prezentare va fi o contributie adusa la volumul referirilor si aprecierilor celor de specialitate  in plan present si viitor, am  adunat acest manunchiu de impresii si admiratii cu tot respectul ce il port scriitoarei galatene! “… Una dintre portile de intrare in lumea imaginatiei si creatiei literare a doamnei Cezarina Adamescu,  prin care se descopara cu prisosinta universalitatea gandirilor si framantarilor, arderilor interioare din care izvorasc scrierile talentului sau atotcuprinzator, incarcat de frumuseti  artistice luate din realitatea vietii de zi cu zi, va fi fara indoiala acea  superba soptire de credinta si iubire recent scrisa sub titlul“Poezii pascale”. De Sfintele Pasti – Triumful Vietii asupra Mortii, si publicata in Revista de opinie si atitudine “Ecoul”-ARP-Bucuresti, 2009.

Efervescenta talentului ei, caracterului ei  intotdeauna treaz si bine orientat, face posibile marile realizai. In lumea povestilor copiilor, in lumea prozatorilor, al  poeziei, lucrarile sale vin ca niste fluvii, randuite intr-un plan précis, pastrandu-si albiile de comori prinse in tematicile deosebite pe care imaginatia dumneaei scanteetor le surprinde. Curg melodios spre Marea cea Mare, adica a facerii acelei Opere care, asa cum spuneam mai sus, critica literara, viitorimea, vor avea un adevarat munte de aur si lumini  din care isi vor putea alimenta spiritul si mintea!

Iata cum incepe una din “poeziile pascale”, poarta de intrare, despre care faceam referire, “Triumful Vietii asupra Mortii”: “Cu logica noastra ingusta si slaba / In loc sa-TI fim recunoscatori pe vecie / Noi Te-am ucis, Doamne / Nimeni altcineva decat noi / Te-am ucis fara scrupule. / Ca-ntr-un tablou virtual se rasfira / Imagini fugare../; Aceste imagini fugare, sunt redate apoi sub forma de sintagme, uneori deosebit de dureroase, rugaciuni de indreptare, cum sunt urmatoarele: Iubirea Insasi strivita de ura; Pamant al mastilor de carnaval; Creatorul ucis de creatura; Cum mai poti rabda Mantuitorule / Sa fii rastignit la infinit! Caci numai Tu esti usa spre Paradis!”

Deci, observam de indata  acea calitate crestina care de fapt defineste si insoteste gandirea si expresia  verbului sau creator. Gasesc perfecta si cu har cugetarea scriitorului Stefan Dumitrescu, atunci cand afirma cum scriitorii talentati si nemuritori sunt aceia pe care Dumnezeu ii formeaza. Scriitoarea Cezarina Adamescu  este  intradevar una  ridicata de Dumnezeu si Duhul Sfant care salasluiesc in cugetul si fiinta scriitoarei.

Morala sanatoasa nu lipseste niciodata in munca sa scriitoriceasca. Generozitatea sufleteasca  este  prezenta in tot ceea ce face, in relatiile cu oamenii  generozitatea ei se aseaza in cele mai frumoase cuvinte, de o cultura aleasa, in acelasi timp stiind ce e modestia ca ingredient al intelepciunii si sinceritatii. Toate acestea permit, de altfel sunt strict necesare, scriitorilor care fauresc scrieri pentru lumea copiilor povesti si povestiri adecvate varstei lor , adecavate unei  bune cresteri si educatie,  ideile trebuiesc bine alese,  insasi scriitorul sa fie un adevarat pedagog, exemplar el insusi!

De o aleasa sensibilitate doamna Cezarina dovedeste o naturala chemare, cu o patrundere aproape biologica inspre sufletele copiilor, cu gentilete, cu iubire, cu intelegere, ea inasi parca traindu-si propria ei copilarie. Fara a gresi se poate remarca deja inaltimea sa spirituala care indeamna si deschide orizont spre o adevarata scoala al viitorului, ridicarea unei generatii sanatoase, morale, harnice, cu respect pentru credinta, pentru iubire, cu respect pentru Limba, istoria si traditia neamului caruia apartinem.

Toate acestea le-am inteles eu si din  paginile revistei “Carticica  Romaneasca pentru Copii”, revista on-line, conceputa  tocmai pentru a servi acestei idei mari si nobile careia scriitoarea galateana s-a dedicat cu toata puterea ei creatoare.

Cezarina este mandra si se bucura de sfintele sale locuri natale, considerand orasul ei Galati o adevarata perla pe marginea Dunarii! Si are dreptate caci  este orasul acesta legat de mari fapte istorice inca de pe vremea lui Vlad Tepes. Era ca o poarta ce oprea navaliri barbare sau primea oaspetii de buna credinta! Pe aici se facea comert cu celelalte lumi, apele Dunarii duceau corabiile daco-romane spre  Marea Neagra si Mediterana, spre marile porturi ale Orientului. Deci este legitima iubirea ce o poarta locului natal.

Apoi, mai are dumneaei o convingere anume, despre care marturiseste foarte limpede, de aceea  ma simt indatorat a o dezvalui aci, spre a intelege oricine   ce inseamna a fi un scriitor la care intradevar cugetul-cuvantul-fapta  formeaza un intreg, un intreg zidit  pe bunatate si nu pe rautate!  Aceasta convingere ne-o spune cam asa: “Se spune ca un exeget e cu atat mai bun cu cat este mai rau. Conform acestui paradox, consider ca, no sa pot fi nicicand buna, fiindca sunt incapabila sa fiu rea. Si nici n-o doresc, de fapt, cu pretul acesta. Pentru ca pretul ar fi pentru mine incomensurabil”.   Convingerea  asta  ne-ar face mult bine fiecaruia, doar numai sa ne-o insusim!

Nascuta la 1951, viitoarea  poeta, prozatoare, eseista, dramaturg, editor, avea sa isi inceapa studiile elementare  in orasul natal Galati, la Scoala elementara nr.28. Urmeaza Liceul Mihail Kogalniceanu, profil umanistic, promotia 1970, la zi, Galati.

Facultatea de Teologie Didactica a Institutului Teologic Romano-Catolic de grad Universitar Sf. Tereza, Bucuresti. Licentiata in 1999 la Academia de Stiinte Teologice Sf.Iosif – Iasi. Doctorand in Teologie si limbi clasice.

Debutul literar  il va realiza in anul 1982, la cotidianul “Viata noua” din Galati. In present rotunjeste frumoasa cifra de 50 de carti. Am putea spune o consacrare de invidiat. Laureata  la numeroase  concursuri de poiezie, proza, reportaje. In anul 2003 ia Premiul Societatii Scriitorilor “C. Negri”, filiala Ploiesti, pentru doua volume, “Autograf  pe lumina” si “Spatiu tarziu”. In anul 2007 Premiul Revistei “Dunarea de Jos” pentru “Calatoria in patria neasemuita a cuvintelor”.  Se alatura cu tot elanul sau scriitoricesc aducand o bogata  contributie la Revistele Asociatiei Romane pentru Patrimoniu-ARP- Bucuresti, fondate de Prof.dr.Artur Silvestri. Prin aceste contributii literare am avut fericirea sa cunosc  aceasta  veritabila si veterana asi spune, maestra al artei scrisului romanesc.Publica de asemenea la multe si prestigioase  publicatii si reviste din tara si strainatate. Din strainatate asi aminti de prestigioasa revista Agero-Stuttgart- Germania.

Pentru oricine ar incerca a  reface drumul si evolutia acestei galatene atat de talentata si inca plina de vointa, daruri si har, rezultatul nu ar putea fi decat numai o alta carte, fiindca intr-o pagina doua n-are cum fi concentrata lumea imaginativa si creativa asezata in cartile sale. Dar numai vorbind despre acele forte interioare cei pun in miscare  celulele ei fizice intregi vom descoperi ca de fapt avem de-aface cu un geniu  in care salsluieste Duhul cel bun, daruita cu talent viu de insasi Creatorul, fapt ce ii asigura  si-i v-a asigura acces la izvoarele intelepciunii cu care ni se prezinta.

Asadar, succinct, voi enumera  din titlurile cartilor dumneaei:

-Arhipelagul visarii(poeme)1987,Bucuresti.

-Primavara face pozne(poezii pt.copii)1991, Galati

-Cartea cu ingeri(poeme pt.copii)1997,Galati

-Dioptrii pentru suflet(poeme spirituale)1996,Galati

-Mysterion(poeme)1997, Galati

-Iata Mama ta!(compediu de mariologie)1998, Galati

-Umilinta si Maretie(proza)1999, Galati

-Departele si aproapele(poeme spirituale)1999, Iasi

-Palatul lunii, 88 de povesti poematice, 1999, Bacau

-Prizonier din iubire(itinerar spiritual)2000, Iasi

-Anotimpuri franciscane(itinerary spiritual)2001, Galati

-Dreptul la nemurire sau Nichita Azi. 2002, Galati

-Alena, printesa tristetilor albe, poveste feerica pt.copii.2006,Galati

-Monumentul cartii si mucenicia cuvantului, 2007, Galati

-Cantecul sinelui(poeme)2007, Galati

-Logodna mistica(poeme)2007, Galati

-Zambete pentru copii, 2007, Galati

s.a.m.d.

Am enumerat din cartile doamnei Cezarina Adamescu cu o deplina convingere, si anume, ca inca in aceasta campie literara romaneasca avem si se nasc flori spirituale mandre de fiinta lor, care vorbesc si iubesc graiul acestui pamant romanesc,comun si hranitor deopotriva, care ne este vatra si cruce! Artele sunt imaginea  vie  din sufletele  noastre, acea imagine cu care ne prezentam fiecare in parte!

Sa facem din poezie iubire caci de acolo se trage!

IOAN MICLĂU

Lasă un comentariu