~Protestul asociaţiilor Comunidad Rumanos en España, A Flor de Piel şi RoMadrid Martie 11th, 2009

Astăzi românii din Spania comemorează din nou victimile atentatelor de la 11 martie din Comunitatea de Madrid, în care colateral am adus tributul de sânge prin morţi şi răniţi. Ambasada României din Madrid prin factorii ei de decizie a organizat punerea unei plăci comemorative. Un gest frumos, am putea spune, dar umbrit de politica dusă de Excelenţa Sa Ambasadoarea Maria Ligor, reprezentanta diplomatică.

Comunidad Rumanos en España, A Flor de Piel, RoMadrid şi o parte din răniţii din acest masacru terorist întâmplat în trenurile numite atunci “ale groazei” protestează public pentru atitudinea arogantă a ambasadoarei de a nu invita la acest omagiu tuturor factorilor direcţi care au fost implicaţi la dezvelirea unei plăci comemorative. Cu profundă mâhnire asistăm în ultimii doi ani, la o atitudine inexplicabilă de a crea o stare artificială de tensiune în rândurile emigraţiei române din Spania. Multe asociaţii ale românilor au fost create la ordinul ambasadei şi probabil de aceea se explică numărul uriaş al acestora pe teritoriul regatului. Protestul nostru este însă provocat de faptul că asociaţii cu statute vechi, unele datând din 1943, altele din valul migratoriu creat de regimul Ion Iliescu sau minerii lui Petre Roman, sunt constant cenzurate în activităţile ambasadei noastre la Madrid, în contrast de celelalte botezate diplomatic vorbind. Dealfel şi mulţi ziarişti ai massmediei din această diasporă sau persoane fizice fără statut juridic, asociaţii ale studenţilor din sectorul privat român, au fost excluse de pe listele ambasadoarei sau a responsabilei în relaţia cu asociaţiile şi ne referim la Camelia Teodorescu. Aceasta din urmă probabil înfuriată de faptul că au fost scrise articole în ţară cu privirea la organizarea celebrării nuntei sale din bani publici în saloanele ambasadei, aplică un fel de “vendeta”.

Comunitatea Românilor din Spania cu filiale în 6 puncte în Spania şi o reprezentanţă în România doreşte să atragă atenţia asupra acestui fapt pe care-l considerăm incriminatoriu şi dorim să ştim părerea factorilor din MAE şi a Ministrului Cristian Diaconescu care de fapt a fost informat în vizita sa la Madrid, dar încă nu a luat nici o măsură. Cerem deasemeni un protest din partea reprezentanţilor noştri, Senatorul Viorel Badea şi Deputatul Willyam Brânză şi nu în ultimul rând al presei din România. Astăzi Comunitatea Romanilor din Spania a comemorat memoria românilor morţi în acele atentate încă o dată depunând la Monumentul aflat la Gara Atocha fructe (un coş cu căpşune) şi flori.

Lasă un comentariu