~Antoniu Martin: Vernisaj „Simboluri care ne unesc“ la Recanati

Sambata  28 august 2010, la ora 17 , in Torre Civica din Recanati a avut loc vernisajul expozitiei de pictura „Simboluri care ne unesc”  organizata de asociatiile Pro Benemerenti si ROMANIAN LAND in parteneriat cu Primaria Recanati

Evenimentul a fost deschis de d-na Jenica Rachinoiu Cesca, presedinta asociatiei ROMANIAN LAND, intr-o asistenta selecta, subliniind importanta acestei expozitii de pictura romaneasca contamporana atat pentru romanii din Recanati si regiunea Marche cat si pentru locuitorii acestui oras incarcat cu profunde semnificatii culturale.

Vernisarea expozitiei a fost  realizata de criticul de arta dr. Antoniu Martin directorul de proiecte al asociatiei Pro Benemerenti, care a facut o prezentare a celor 4 sectiuni ale expozitiei, reliefand originalitatea si profunzimea lucrarilor pictorului Dan Marisca, artist consacrat stilului figurativ caravaggist.

Dan Merisca impresioneaza prin expresivitate si claritatea mesajelor pe care le transmite prin arta sa, a precizat dr. Antoniu Martin.

Vice primarul orasului Recanati, d.nul Antonio Bravi a insistat asupra imporatantei dialogului cultural italo-roman. Reprezentat in mod exemplar prin sectiunea „ intoarcerea la izvoare: Eminescu – Leopardi, poeti nationali”.

Subliniind ca romanii reprezinta o comunitate importanta in Recanati, Antonio Bravi este increzator in dezvoltarea unor noi proiecte culturale de promovare a specifitatii romanesti in orasul lui Leopardi.

Placut surprins de faptul ca sectiunea  „ soarele de la miezul noptii” a fost vernisata pentru prima data in Recanati, Antonio Bravi a afirmat ca acest lucru ii onoreaza.

Pictorul Dan Merisca a descris fiecare sectiune in parte explicand publicului mesajul continut in lucrari.

Am urmarit sa transmit similitudinile dintre cei doi titani ai poeziei romanesti si italiene, insistand asupra reliefarii personitatii lor puternice, originalitatii si genialitatii acestora.

Preocupat de problema mediului inconjurator, Dan Merisca a transmis un mesaj clar in sensul sensibilizarii opiniei publice vis-a-vis de acest aspect, ciclul de lucrari pornind de la natura abundanta si teminand cu o natura afectata tot mai brutal, se incheie cu lucrarea pilot „ ultima frunza”.

Sectiunea cu cel mai mare impact a fost de departe  „ Soarele la miezul noptii”, in care artistul  a surprins cel 24 de ore in care soarele nu apune niciodata in timpul solstitiului de vara in emisfera nordica sin peninsula scandinava.  In urma unor studii aprofundate pe durata a 13 ani, pictorul Dan Merisca a reusit sa reprezinte avatarurile luminii solare intr-o cromatica rece sensibil diferita de cea perceputa in regiunea noastra geografica.

Arta sacra romaneasca a surprins prin originalitate si expresivitate fiind o alta forma de exprimare a spiritualitatii romanesti. Numarul mare de vizitatori inca din primele ore  dupa vernisaj reflecta interesul publicului italian vis-a-vis de aceasta manifestare culturala romaneasca.

ANTONIU MARTIN

Lasă un comentariu