■ Corneliu Florea

_______________

DE CE BRAM STOKER AICI?!?

Stau surprins şi clipesc des după ce am citit pe placa de pe un soclu cubicos : „Bram Stoker, 1847 – 1912, autorul romanului Dracula”. Iar sus, pe soclu aşezat, chiar el-însuşi în persoana, Bram Stoker de bronz sau doar vopsit lhtr-o culoare bronzulie. Falnic, In costum croiala englezeasca şi cu cravata, priveşte spre Vfrful Pietrosu Rodnei si ţinem nlîini o carte. Nu ştiu dacă e o listă de meniu de la un pub din Whitby – England, unde a stat vreo trei ani şi a clocit romanul cu Dracula sau altceva. Sincer, sunt semiaiurit şi perplexo-buimacit sa dau cu ochii peste bustul irishman-lui, adica a irlndezului, aici la Piatra Fântanele în faţa unui hotel numit Dracula chiar de pe vremea epocii de aur ! Sunt şi puţin contrariat fiindcă, In referirile anglofone despre aceasta scriere se precizează, de cei ce ştiu ce citesc şi vor să fie corecţi, că este a horror novel şi nu credeam că, pentru atîta lucru, ce dezmorţeşte plictiseala adolescenţilor sau prelungeşte insomnia pregeriatricilor, se ridica un monument în Carpaţi!!

Hotelul a fost ridicat în vremea acelui cincinal în care pe toate le-am făcut pe jumătate în patru ani şi a ieşit o clădire cocktail cu amestecături împrumutate din medieval pmă’m socialism, nepotrivindu-se unele cu altele, dar trec neobservate datorită măreţiei peisajului carpatin ce-i estompează incongruentele. A fost atunci un moment în care unii tovarăşii din conducere şi-au adus aminte ca sunt şi romani pe lingă comunişti şi Romania noastră e falnica, cu un mare potenţial turistic dar trebuie, îhtii, să prezentam bogatiile frumuseţelor carpatine şi apoi să se creeze o baza turistică adecvată. Imediat s-a îhfiinljat un Minister al Turismului, cu direcţiuni şi direcţii în fiecare judeţ („şi a fost un lucru bun”c\xm se zice in geneza biblica, dar pe care parvenitul arogant, Adrian Nastase 1-a desfiinţat, creind în locul lui: un minister al intratului în NATO, altul al intratului în UE şi al treilea, mai mic, al intratului 1h francofonie) In judeţul Bistriţa Năsaud, în care se afla unul dintre cele mai frumoase păsuri transcarpatine din Romania, cel dintre Transilvania şi Bucovina, tovarăşii de la judeţ s-au orientat – just – să facă un hotel turistic la Piatra Fântanele. Şi în loc sa-i zica”Traiască 23 August” sau „La coana Leanta” s-a găsit un tovarăş epigramist-istet, cu simţul afacerilor turistice In pantaloni pi i-a zis Dracula ! Dar nu Dracula, nepotul lui Mircea cel Bâtrîn , nici fiul lui Vlad Dracul sau domnul Munteniei din secolul XV-lea ci Dracula din horror fiction a lui Bram Stoker. Şi ca atestat, certificat şi dovada ca de ala este vorba, într-o hruba întunecoasa din hotel a fost montat un sicriu mecanizat, care la comanda începea sa se mişte cu un zgomot lugubru iar capacul, scîrtâind, începea să se ridice pe o latură, prin care ieşea o mînâ ce tinea doua degete răsfirate in V mare. Nu erau a le lui Churchill ci ale lui Dracula de Bram Stoker, în semn de victorie ca a ajuns la Piatra Fântihele sâ sperie toate turistele occidentale amatoare de horror fiction and movies ! Intrarea se făcea pe baza de bilet plătit şi certificat medical ca nu suferă cu inima, de cap nu se făcea nici o precizare .

Toate bune şi turistice, Insă statuie să-i facă lui Bram Stoker pe aceste mirifice plaiuri mioritice celor de la OJT-ul bistriţean nu le-a treact prin cap, că atît le-ar mai fi trebuit!! Dar, cum vreme trece, vreme vine , ‘într-un Decembrie a venit frontul salvării, în frunte cu Iliescu şi Petre Roman, zis şi „neulander cel frumos”, care au dat bani chiar şi pentru statui, orice fel de statui , pentru început. De necrezut, dar în Judeţul Bistriţa Năsaud nu lipsea decît o singură statuie: a lui Bram Stoker !! Ori o asemenea înapoiere euro-atlanticâ era inacceptabila !! Toata Europa Occidentala şi America Unchiului Sam clocoteşte de horror novel and movies about Dracula , numai noi, aici pe Valea Bârgaului şi-n Pasul Tihuţa să nu-1 onoram pe Bram Stoker ! Se poate ? Cum sâ ieşim noi din tunelul lui Ciorbea, din tranziţie , cum să intram In Europa fără statuia irlandezului, care ne-a dus faima de vampiri carpatini în lumea mare ? ! Acum, l-au cocoţat aici, la Piatra Fantânele, pe soclu înalt, bust falnic privind turiştii ce casca gura la el. Unii rămîh cu ea căscata şi cîhd se pozează cu statuia. Aşa le sta şi mai bine, apar naturali!!

M Dragă, da ăsta cine mai e ? „

„Vai, dragă, ignoranta mai eşti ! E ăla de care a scris că Vlad Ţepes le sugea sîngele la femei, de fac americanii un film cu vampiru’m fiecare an ! Hai, fâ-mi o poza cu Bran ăsta, să moara aia de ciuda, cîhd are să mă vadă cu cine m-am pozat, aici în Maramureş ! Si pe urma mergem la WC. Oare o fi curat ?

Chiar aşa ,cine mai este şi ăsta !?!

Abraham”Bram”Stoker s-a născut la Dublin in Irlanda in 1847. Bun elev şi student, termina colegiul cu honours in mathematics dar se apuca de scris povestioare de oroare, după care se dau în vuit anglofonii. Şi cum este mare cerinţă în anglofonie de groază, oroare şi şoc, Bram se apucă serios de treabă citind ce s-a scris în literatura ori culese din folclorul european pe aceasta temă. Citind mult, îi cade în mîhă şi „Transylvania superstitions” scrisa de o scoţianca, Emily Gerald, căsătorita cu un cavalerist ungur, după care începe să-i fiarbă în imaginaţie o alta graforee de groaza, „hi care personajul principal sa fie un conte ungur, pe care-1 numeşte Wampyr. Merge înainte cu cititul şi-1 descoperă pe Arminius Vambery (iniţial fost Herman Bamberger) o personalitate intelectuală interesantă, poliglot şi publicist, profesor universitar şi aventurier, născut evreu în Ungaria şi ajuns agent si spion al Foreign Office din Anglia, posesorul unei vaste culturi şi înzestrat cu un farmec de narator deosebit Bram Stoker îl cunoaşte personal şi este fascinat de talentul cu care îşi etalează aventurile, călătoriile euro-asiatice şi poveştile de superstiţii populare din cuprinsul austro-ungariei. De la el primeşte sugestia sâ mute locul acţiunii din Styria -Austria, pe care şi 1-a ales iniţial,îh Transylvania unde înapoierea s,i superstiţiile sunt şi mai îngrozitoare.

Bram Stoker se retrage pentru cercetare şi inspiraţie necesara ‘într-un mic orăşel pescăresc la Marea Nordului, Whitby, al cărui peisaj pietros şi întunecos i se pare ca ar avea elemente necesare scriiturii sale. Aici, în biblioteca orăşelului, găseşte cartea consulului englez de la Bucureşti, William Wilkinson, An Account of the Principalities of Wallachia and Moldova, o relatare geografică, etnică şi istoricaln limite informaţionale corecte despre principatele romane, In care Bram Stoker da, pentru prima dată, peste Dracula, ce este tradus devil, evil. Impresionat de sonoritatea şi înţelesul cuvântului, li declanşează o efervescenta imaginaţie de groază cu sîhge, fara a mai ţine seama de celelalte date istorice , adevărate, trecute de William Wilkinson în raportul său diplomatic despre domnitorul muntean.

O paranteză. Diplomatul englez William Wilkinson a scris şi tipărit un account despre lumea românească, în 1820 , repet în 1820 a fost tipărit, şi apoi răspindit în toata Anglia, dacă un exemplar a ajuns şi în biblioteca micuţei aşezării pescăreşti de la Whitby, unde 1-a găsit Bram Stoker. Ma intreb s^ vaîntreb; oare William Wilkinson nu merita o statuie în Bucureşti, fiindcă a făcut cunoscut englezilor şi anglofonilor din lumea larga, acum, aproape două sute de ani, existenta celor doua principate române, distincte, ce se zbăteau de secole pentru suveranitate „filtre trei imperii ?? Constatam că, în vremurile de azi, celor care fac o relatare istorică corectă despre români nu sunt recunoscuţi, în timp ce lui Bram Stoker, un horror scribbler, care s-a folosit de numele unui domnitor muntean într-o fabulatie distorsionindu-i şi denigrindu-i memoria i s-a ridicat o statuie pe unde nici nu a călcat !! Ma întreb, aşa cum selntreaba si alţi români care sunt interesaţi de realitatea istorica şi meditează liber si logic situatiiile ei. Concluzia este ca,azi, puterea decizilor este în mîna aşa zisele elitele politico-culturale, ce au acceptat să fie lefegii slugarnici ai dominanţilor.

Ca fapt divers, tot pentru dosarul cu mici amănunte adevărate, la Whitby unde Bram Stoker a stat şi cugetat la singurul sau novei timp de trei ani, locuitorii, anglofoni ca el, au aşezat o banca pe ţărmul stincos, pe care scrie „The view of this spot inspired Bram Stoker (1847 – 1913) pentru ca aicilh portul lor, a nafragiat fregata cu care a sosit Dracula ce s-a dat la gltul frumoasei Lucy Westera, suglndu-i sîhgele, de nu ştiau admiratorii şi doctorii care este cauza anemie ferprive de care începuse sa sufere … ş.a.m.d …

Şi, ca, să încheiem conturile cu Bram Stoker şi admirtorii care i-au ridicat statuia, adaug :”The novei Dracula was completed and published in 1897 to a little acclaim” scrie Shauna Banta în wmv.essortment.com/all/whitbyengland rbqg.htm. Lectura liberă ! Râspîhdirea şi popularitatea scrierii de groaza Dracula s-a făcut, şi încă se mai face, de către Hollywood – film industry , căreia, probabil, cei ce dirijează postculturaîh România îi vor ridica,între hotelul Dracula şi statuia lui Bram Stoker, un obelisc cit brazii de aici şi vorîhfrâţi Piatra Fantahele cu Pădurea de ilice ( asta Înseamnă Hollywood, nu ? )

COHNELIU FLOREA

VARA 2008, PIATRA, FANTÂNELE

Lasă un comentariu