~Cristian Florin Bota: „Vasile Bologa – 150 de la naştere“

Înfiinţată la Sibiu în 6 septembrie 1861, organizaţia culturală a românilor ardeleni „Astra”, a avut un rol cultural şi politic deosebit în lupta pentru eliberarea naţională a  românilor.

Dintre agenturile comunale ale despărţământul VIII Alba Iulia al „Astrei” organizat în 1884 şi reorganizat în anul 1887, au făcut parte şi localităţile Geoagiu de Sus,  Stremţ, Teiuş, ale căror activităţi culturale au fost legate de numele fruntaşilor ei pr. Vasile Bologa, pr. Ioan Neagoe, pr. Vasile Bârluţiu precum şi de numele altor oameni de seamă care au făcut parte din asociaţiune.

Vasile Bologa preot, pedagog şi folclorist s-a născut în 24 decembrie 1859,  după cum declara la Congresul Cultural al Astrei de la Sibiu din 1930, „din o familie de ţărani fruntaşi în Geoagiu de Sus, jud. Alba”, tatăl său fiind primarul satului circa 30 de ani „spre mulţumirea întregului ţinut” .

După  ce a terminat primele clase la Şcoala din Geoagiu de Sus, a urmat gimnaziul la Aiud, apoi la Alba-Iulia.

În 1879, odată cu promovarea examenului de bacalaureat a primit un cadou de la tatălui său care l-a impresionat pentru toată viaţa „fiindcă te-ai purtat bine la examene, îţi dau această sumă de bani să te duci şi tu la  Adunarea Românilor învăţaţi … să iei şi tu parte la sărbătoarea Românilor învăţaţi, care povăţuiesc neamul nostru şi să te deprinzi a fi vrednic între ei”.

A urmat Seminarul Andreian de la Sibiu până în 1882. După o practică de doi ani ca învăţător la Vinerea şi Orăştie, a studiat la Universitatea de Filozofie la Budapesta şi Viena şi a devenit Doctor în filozofie la Universitatea din Budapesta (1888). A lucrat ca profesor şi director la Şcoala de Fete Astra, din Sibiu.

Vasile Bologa a devenit un militant neobosit în lupta pentru emancipare a românilor din Ardeal, un exponent al intelectualilor români de aici.

Activitatea lui s-a dezvoltat pe mai multe planuri: secretar al Asociaţiunii Culturale Astra din Sibiu(1894-1897), membru activ în „secţia şcolară”, colaborator la ziarul teologic Telegraful Român, corespondent la revista culturală „Convorbiri literare” a Transilvaniei, culegător de folclor, profesor la Seminarul Teologic Andrian din Sibiu

În urma acestei bogate activităţi a rămas o operă împlinită, din care amintim următoarele lucrări: Interesul pedagogic, Budapesta, 1888, Monografia mănăstirii din Geoagiul de Sus, în TR, an.  XXXVIII, nr. 110- 113 din 1890,  Limba noastră, Sibiu, 1892; Elemente de poetică română, 1892, Studii pedagogice şi discursuri, 1905, Istoria literaturii maghiare, 1908, Istoria Ungariei, 1913, Carte de cetire.  Manual de învăţământ pentru cl. I şi II de la şcoale civile de fete. 1914, Noţiuni de poetică şi literatură, 1914, Monografia Şcolii de fete, 1904-1919, Cuvântări ocazionale, 1933, Începutul Revoluţiei din 1848 în Judeţul Alba, 1939, Istoricul asociaţiei pensionarilor civili, 1942, Mănăstirea de la Râmeţ, 1943.

A fost colaborator la revistele: Convorbiri literare, Telegraful român, Transilvania şi Tribuna. A publicat şi Anuarele şcolilor pe care le-a condus.

Ca folclorist a cules toate genurile de literatură populară. A tipărit colecţia Poezii poporale din Ardeal, 1936, „Cântecul cununii”, „Cântecul viorilor”. Al doilea volum de folclor este Colinde poporale din Ardeal (1933).

Descoperind valoarea folclorului de pe valea Stremţului a dorit să  lase  posterităţii bogăţia şi originalitatea acestuia prin creaţiile  publicate în paginile revistei „Muza”.

Vasile Bologa, împreună cu pr. Nicolae Togan şi Ion Baniciu s-au implicat în viaţa comunităţilor in care s-au aflat, nu numai spiritual ci şi cultural şi au întocmit Regulamentul Caselor naţionale săteşti ce urmau să fie construite sub îngrijirea Astrei. O astfel de casă naţională trebuia să cuprindă biroul agenturii Astrei, o bibliotecă, o sală de lectură, o sală de spectacole spaţii pentru sediile altor societăţi, sediul pentru asociaţi de ajutor reciproc şi a celei pentru valorificarea produselor, magazii pentru unelte, cereale, pivniţe pentru vinuri şi fructe, iar la etaj săli pentru muzee istorice şi etnografice.

După  o viaţă plină de împliniri, la vârsta de 85 de ani, în  data de 13 iulie 1944, profesorul dr. Vasile Bologa s-a stins din viaţă. În semn de recunoştinţă pentru bogata activitate desfăşurată  în oraşul Sibiu, adăpost în vremurile de restrişte pentru intelectualii români de pe cuprinsul Transilvaniei a fost înmormântat acolo.

La iniţiativa Consiliului local al comunei Stremţ, în data de 20 decembrie 2009, locuitorii satului Geoagiu de Sus comemorează 150 de ani de la naşterea marelui om de cultură, preot şi folclorist dr. Vasile Bologa, prin oficierea slujbei de pomenire la Biserica nr.II din Geoagiu de Sus, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Sărbătoarea va continua cu vizitarea expoziţiei de carte  „Vasile Bologa – o viaţă dedicată culturii” realizată de Cristian Florin Bota, Traian Cădan şi Daniel Tiutiu, ocazie cu care va fi prezentat, după 73 de ani de la prima ediţie, volumul Poezii poporale din Ardeal, ediţie reeditată la iniţiativa doamnelor Marinela Baba şi Meda Firu de la Centrul de cultură Augustin Bena, a  domnului Avram Cristea din partea Asociaţiei etnografilor şi folcloriştilor judeţului Alba, prin efortul Consiliului local al comunei Stremţ şi al domnului primar Popa Traian Ştefan.

Cartea a apărut la Editura Astra Blaj, Despărţământul „Timotei Cipariu”, preşedinte fiind doamna Silvia Pop, care ne va face onoarea de a fi prezentă la acest eveniment. Va lua parte la acest eveniment domnul Avram Cristea din partea Despărţământului Eugen Hulea Alba-Iulia şi reprezentanţi ai Despărţământul Ioan Neagoe Stremţ – Teiuş.

Momentul dedicat poeziei, va fi urmat de un concert de colinde tradiţionale susţinut de câţiva dintre cei mai vârstnici solişti ai satului: Cetean Victor, Daisa Vasile, Bota Ioan, Pătrînjan Solomon şi preotul Samoilă Constantin, urmat de un grup de colindători ai şcolii cu clasele I-VIII, Geoagiu de Sus, condus de doamna educatoare Aurelia Dărămuş.

Ca semn de recunoştinţă pentru bogata activitate culturală propunem ca autorităţile locale să acorde numele de Vasile Bologa şcolii din Geoagiu de Sus, iar Căminului cultural numele Ioan Bota.

Ec.  CRISTIAN FLORIN BOTA
Teiuş, 12 noiembrie 2009

Lasă un comentariu