~Ion Stoica-Moreni: „100 de ani de aviaţie românească“

În cartea istoriei aeronauticii, mulţi români au înscris contribuţii remarcabile la realizarea visului milenar al omenirii – zborul. În această strălucită galerie de inventatori şi constructori amintim pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă.

Aurel Vlaicu a realizat primele planoare şi avioane, de construcţie românească, ce au uimit lumea prin soluţiile adoptate şi originalitatea lor.

La 4/17 iunie 1910, Aurel Vlaicu (1882 – 1913) pe aerodromul de la Cotroceni a reuşit primul zbor românesc cu un avion de concepţie românească. Reuşita, printre primele din lume, a trecut neobservată în societatea românească, cea care ar fi trebuit să omagieze 100 de ani de la măreţul eveniment. Românul născut la Binţinţi (azi Aurel Vlaicu, în judeţul Hunedoara) a dorit să unească Transilvania natală cu România iubită dar zborul istoric s-a frânt la Băneşti (Câmpina) la 31 august/13 septembrie 1913, atunci când pilotul a făcut infarct în timp ce conducea avionul Vlaicu II. La Brăneşti s-a ridicat un monument comemorativ iar în satul natal se află o casă memorială.

Pionier al aviaţiei mondiale, Coandă a construit şi testat în 1910 primul avion cu reacţie din lume şi tot în acel an descoperise efectul care-i poartă numele, cu multiple aplicaţii în numeroase domenii de activitate.

Acum 100 de ani, a absolvit Şcoala superioară de aeronautică şi construcţii, nou înfiinţată la Paris, fiind primul şef de promoţie de ingineri aeronautici ai aceste şcoli.

Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel, Henry Coandă a construit primul avion cu propulsie reactivă, de fapt un avion cu reacţie, fără elice, numit convenţional Coandă 1910, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internaţional aeronautic de la Paris 1910, aparat testat pe aeroportul de lângă Paris în decembrie 1910.

Henri Marie Coandă (1886 – 1972) a fost academician şi inginer român, pionier al aviaţiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă numele.

La Perişor (Dolj) se află o casă memorială Henri Coandă.

STOICA ION -MORENI

Lasă un comentariu