~Eva Iova: „Foaia românească” este condamnată la moarte

Stimaţi români din ţară şi de pretutindeni,
Cunosc foarte bine redacţia publicaţiei FOAIA ROMÂNEASC Ă, săptămânal care apare la Gyula (Jula), în Ungaria, de aproape şase decenii . Această publicaţie este condusă de o foarte talentată jurnalistă şi scriitoare, Eva Iova, luptătoare aprigă pentru drepturile românilor din Ungaria. Cunosc destul de bine activitatea din ultimii ani a membrilor redacţiei, care editează un săptămânal foarte popular, aşteptat cu mare interes în casele cititorilor de limbă română, mai cu seamă tineri. În ultima vreme, autorităţile au luat măsura desfiinţării publicaţiei, prin stoparea finanţării ei, motivând lipsa fondurilor din cauza crizei economice.  În realitate, este o măsură abuzivă, un atentat la adresa libertăţii presei în limba română, pregătit de câţiva ani  tocmai de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, ai cărei membri, în marea lor majoritate, nu cunosc limba română, nu servesc interesele  românilor din ţara vecină.  Voi ataşa un editorial din revista pe care doresc s-o desfiinţeze, scris de Eva Iova, ca dovadă pentru cele afirmate de mine. Această publicaţie cu o veche şi frumoasă tradiţie, care apare în limba română pe teritoriul Ungariei,  trebuie să trăiască! În acest scop,  în calitatea mea de jurnalist cu o activitate de mare întindere şi ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, fac apel la autorităţile româneşti, la organizaţiile nonguvernamentale, la jurnalişti şi scriitori, la studenţi, elevi şi profesori, la românii de orice  profesie să vină în ajutorul redacţiei respective în aceste momente grele. Totodată, îi rog pe toţi cei care citesc protestul care urmează şi sunt de acord cu cele scrise în acesta, să sprijine prin semnăturile lor cauza singurului săptămânal al românilor din Ungaria. Rog conducerile ziarelor şi revistelor din România să publice acest protest în semn de solidaritate cu colegii noştri de la FOAIA ROMÂNEASCĂ.  Publicaţia de suflet a românilor din Ungaria  nu trebuie lăsată să moară! Poate se găseşte vreun finanţator  s-o salveze. Şi aceasta poate fi o soluţie.

Ioan Barbu, jurnalist şi scriitor

Director general al cotidianului „Curierul de Vâlcea”

Se poate vota online accesând adresa: http://www.petitiononline.com/FOAIAHU/

____________________

PROTEST împotriva desfiinţării singurei gazete săptămânale în limba română din Ungaria, „Foaia românească”
Asociaţiile civile ale românilor din Ungaria, autoguvernările româneşti, reprezentanţii instituţiilor cu competenţă locală şi naţională, precum şi persoanele devotate protejării valorilor culturale româneşti din Ungaria au luat la cunoştinţă cu stupoare decizia grupului de lucru pentru pregătirea finanţării presei scrise pentru minorităţi, al Curatorului Fundaţiei Publice pentru Minorităţile Naţionale şi Etnice din Ungaria, luată la 3 aprilie 2009, prin care, practic, este desfiinţat un ziar românesc ce apare de aproape 60 de ani.

Comisia Fundaţiei Publice anulează apariţia săptămânalului „Foaia românească” printr-o decizie politică şi, în acelaşi timp, favorizează, fără argumente profesionale, publicaţia bilunară „Cronica”, susţinută de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria. Avem convingerea solidă că autoguvernarea pe ţară a înfiinţat publicaţia mai sus amintită exclusiv cu scopul de a anihila gazeta tradiţională a românilor din Ungaria, „Foaia românească”.

Atragem atenţia factorilor de decizie asupra faptului că legitimitatea conducerii actuale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria este în mod evident nesatisfăcătoare pentru românii din Ungaria. Baza de susţinere a autoguvernării pe ţară este formată din membri străini de comunitatea românească, în primul rând din componenţi ai autoguvernărilor ce funcţionează în Budapesta, iar forul în discuţie, la şedinţa sa de constituire, a interzis folosirea limbii române. Decizia luată de grupul de lucru delegat de Curator susţine indirect hotărârile acestei conduceri autoguvernamentale şi aduce prejudicii grave şi ireversibile libertăţii de exprimare şi a presei.

Semnatarii prezentului Protest le cer reprezentanţilor Fundaţiei Publice să revizuiască propunerea de finanţare făcută de grupul său de lucru şi, în conformitate cu restricţiile financiare previzibile pentru 2009, să asigure bugetul minim necesar pentru apariţia săptămânală a gazetei „Foaia românească”, care are o valoare tradiţională pentru românii din Ungaria.

Jula, 4 aprilie 2009

Protest primit din partea doamnei Eva Iova

Redactor şef, Foaia românească

eva.iova@foaia.hu

www.foaia.hu

„Foaia românească” este condamnată la moarte

Decizia de vinerea trecută a Comisiei de presă a Fundaţiei Publice pentru Minorităţi, faţă de „Foaia românească”, săptămânalul cu un trecut de 58 de ani al românilor din Ungaria este una categorică: desfiinţarea, imposibilitatea de funcţionare, adică moartea. Decizia finală va fi luată peste o săptămână, în Joia Mare, pe 16 aprilie, de către Curatorul Fundaţiei Publice, care însă, de obicei, votează tot ce propune comisia.
Dacă se va vota propunerea Comisiei de presă, redacţia „Foii româneşti” nu va mai fi un atelier de creaţie al comunităţii noastre, cum a fost mai bine de jumătate de secol. Revista va putea apărea la fel ca în anii 1950–70, lunar sau maximum bilunar. Da, la Budapesta se va lua această decizie, dar ea este propusă de către aşa-numita Autoguvernare pe Ţară a Românilor din Ungaria, care demonstrează din nou că nici nu este românească şi nici nu reprezintă interesele românilor din Ungaria.
Toată lumea ştie că Autoguvernarea Românilor este cuibul etnobusiness-ului, dar toţi asistă la acest abuz, de altfel legal, care se face în numele românilor! Ştie Parlamentul, ştie Oficiul Primului Ministru, ştie Preşedintele ţării, ştie Departamentul pentru Minorităţi din Budapesta, cum se ştie foarte bine şi în Bucureşti, de la Preşedinţie până la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Autoguvernarea pe Ţară – unealta ungurilor pentru asimilarea totală şi definitivă a românilor din această ţară – până în acest moment (cu toate că ravagii a făcut în mai multe părţi), nu a reuşit să desfiinţeze nici o instituţie românească. Dar acum, credem că au găsit momentul şi partenerii potriviţi. Pe motiv că vor să-şi facă propriul săptămânal (în care să scrie nu ştim ce şi nu ştim de către cine), vor distruge ceea ce această comunitate a susţinut vreme de atâtea decenii. Conducerea AŢRU, cam slabă la gândire şi fără identitate, fără sentimente româneşti, crede că prin desfiinţarea săptămânalului „Foaia românească” poate închide gura oamenilor, poate îngrădi gândirea românilor din Ungaria. Se înşeală singuri!
Prin parşivenia tipică, editorialistul anonim al Cronicii va încerca să ne convingă (adică, să-i aburească pe românii din Ungaria), argumentând că, din păcate, criza a ajuns şi la noi. Cu toate că criza a ajuns, de fapt, doar la ei. În mintea lor. Să distrugi un bun pe care l-a creat o comunitate, în numele acelei comunităţi, este o anormalitate. Este o nouă dovadă că AŢRU reprezintă doar interesele unui mic grup de oameni, ale celor care îi servesc orbeşte, nu pun întrebări şi nicidecum nu îi ia la rost pentru că se cheltuiesc milioane de forinţi anual pentru două Passat-uri sau pentru salarii grosolane, fără muncă şi fără pricepere.
Cu data de 27 februarie am trimis o scrisoare directorului general al Departamentului pentru Minorităţi de la Budapesta, în care am descris situaţia presei scrise a românilor din Ungaria, solicitându-i susţinerea pentru săptămânalul tradiţional al românilor. Cum este, de altfel, prevăzut textual în protocolul bilateral dintre guvernele român şi maghiar. Până în ziua de azi nu am primit nici un răspuns. La fel cum nu am primit răspuns nici de la preşedintele Sólyom László, care aflându-se într-o vizită oficială la Jula, a preluat un dosar şi o scrisoare deschisă în care se prezintă toate abuzurile şi falsurile de la alegerile de autoguvernări minoritare româneşti. Asta a fost acum 2 ani. Din păcate, nici preşedintele ţării noastre nu şi-a găsit trei minute libere să ne răspundă!
În ce priveşte Bucureştiul, acesta moţăie. Poate ar fi timpul să se trezească. În caz contrar, va demonstra din nou, cum din păcate a mai făcut-o, că România i-a părăsit pe românii din Ungaria şi nici nu mai vrea să se îngrijească de ei.
EVA IOVA

vineri, 10 aprilie 2009

Lasă un comentariu