~Alexandru Leitner-Moruzzi: „Vănătoarea de vrăjitoare“ şi o naţiune bolnavă

Ce sa identificam si ce solutii sa oferim? Suntem o natiune bolnava. Si nu de ieri, de azi, ci din timpurile fanariote. Acuzam clasa politica de parca ar fi martieni si nu romanasi de-ai nostri.

Asteptam solutii miraculoase de la altii, in timp ce noi insine suntem macinati de lene, invidie, inclinari spre delatiune, rautate, dorinta de imbogatire peste noapte indiferent de metodele folosite. Singura diferenta intre politicieni si noi este ca ei pot si noi nu putem!Am apucat vremurile copilariei regimului de „democratie populara”. Pot sa va spun ca intre vanatoarea de vrajitoare de atunci si cea de astazi nu este o deosebire substantiala. Difera numai „pedepsele”, care sunt mai blande, numai datorita faptului ca traim intr-o Europa mult mai civilizata decat atunci. Altfel, sunt convins ca asistam la un nou Canal! Am apucat vremurile in care vecinul X turna la Securitate pe vecinul Y, de multe ori fiindca ochise apartamentul in care sedea X cu chirie, cand preotii erau suspectati ca fac propaganda in biserici, cand in gradinite si scoli orele incepeau cu o poezie inchinata Tatucului Stalin. S-a schimbat ceva in esenta fenomenului?

Cred ca v-ati ingrozi sa aflati cate note informative se produc si astazi, vedeti si singuri prigoana impotriva preotilor suspectati de colaborare cu vechiul regim si sunt convins ca, daca n-am fi monitorizati de UE, pe prima pagina din manualele de scoala ar fi postata poza Conducatorului Iubit! Fiindca ploconeala a devenit parte din ADN-ul nostru. Probleme sunt cu nemiluita dar cred ca nici in 100 de ani nu vor fi rezolvate. Cel mult se va carpi ceva, pe ici, pe colo. Nu exista planuri strategice de dezvoltare a Tarii. Cine sa faca astfel de planuri cand poti spera la cel mult patru ani de guvernare si trebuie sa te chivernisesti si tu? Au trecut 18 ani de la decembriada si inca n-am ajuns la nivelul economic din 1990. Si nici nu vom ajunge in urmatorii 10 ani (restul nu ma mai intereseaza!) …

ALEXANDRU LEITNER-MORUZZI

Lasă un comentariu