~Dan Brudaşcu: „Mihai al României (date biografice)“

Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern (n. 25 octombrie 1921, Sinaia)[1][2][3], cunoscut în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, ca Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost mareşal al României[4]. La 10 mai 1941, de ziua naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului. [5]

După colaborarea României cu Germania în al doilea război mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 19451946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a exilat în Versoix (Elveţia). Revenirea sa în ţară nu a fost permisă până în 1997.

Primii ani

Mihai s-a născut la Sinaia, fiu al lui Regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena şi nepot al Regelui Ferdinand I. Carol al II-lea a fugit împreună cu amanta sa Elena „Magda” Lupescu şi a renunţat în 1925 la tron. În consecinţă, Mihai i-a succedat la tron regelui Ferdinand la moartea acestuia, survenită în iulie 1927.

Domnia

Perioada interbelică

Deoarece Mihai avea doar 6 ani, o regenţă a fost formată din prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie. În 1930, în contextul crizei economice, Carol al II-lea s-a întors în ţară împreună cu Elena Lupescu. Parlamentul l-a desemnat pe Carol rege iar pe Mihai drept urmaş la tron cu titlul de „Mare Voievod de Alba-Iulia”. În septembrie 1940, Carol al II-lea i-a acordat puteri discreţionare generalului Ion Antonescu care i-a impus sa abdice in favoarea fiului sau. Mihai (în vârstă de 18 ani) a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurământ pe constituţie (abrogată la acea dată) şi fără votul de aprobare al parlamentului (suspendat, redeschis abia în 1946). În schimb, Mihai a fost încoronat[6] cu Coroana de Oţel‎ şi uns rege de Patriarhul României Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din Bucureşti, chiar în ziua celei de-a doua întronizări, la 6 septembrie, 1940[7]. Astfel, Mihai a domnit a doua oară doar „prin graţia Lui Dumnezeu”[6], ca rege absolut, de drept divin, nu şi constituţional. Legal, însă, Mihai nu putea exercita prea multă autoritate, în afara prerogativelor de a fi şeful suprem al armatei şi de a desemna un prim-ministru cu puteri depline[8], numit „Conducător”.

Regele Mihai I, în calitate de mareşal şi comandant suprem al armatei române, a fost decorat prin jurnalul Consiliului de Miniştri din 8 noiembrie 1941 cu toate cele trei clase ale Ordinului Mihai Viteazul, fiind singurul deţinător în această situaţie, alături de mareşalul Ion Antonescu.

Întoarcerea armelor contra Germaniei naziste

Regele Mihai în tinereţe

În august 1944, pe măsură ce armatele Uniunii Sovietice se apropiau de frontiera estică a României, Mihai s-a alăturat politicienilor favorabili Aliaţilor, care îi includea pe comunişti. La 23 august 1944 Mihai a organizat o lovitură de stat contra lui Antonescu, pe care l-a arestat. În aceeaşi noapte, noul prim-ministru, generalul locotenent Constantin Sănătescu, l-a încredinţat pe Antonescu comuniştilor, care l-au predat sovieticilor la 1 septembrie 1944.[9][10] Într-un apel radiodifuzat către naţiune şi armată, Mihai a proclamat loialitatea României faţă de Aliaţi, a acceptat un pretins armistiţiu oferit de aceştia, a ordonat încetarea focului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei.[11] Acestea, însă, nu au împiedicat o ocupaţie sovietică, rapidă, nici capturarea de către URSS a circa 130.000 de militari români, duşi ulterior în prizonierat în Uniunea Sovietică, unde mulţi au pierit în lagăre de muncă forţată[12]. Armistiţiul cu Aliaţii a fost semnat trei săptămâni mai târziu, la 12 septembrie 1944, „în termeni impuşi aproape în întregime de Uniunea Sovietică”[12], ca o consecinţă, între altele, şi a faptului că aceasta îşi desfăşurase forţele armate pe tot teritoriul României[necesită citare]. În această situaţie, unii au considerat lovitura de stat drept „capitulare”[13], o „predare”[12][14] „necondiţionată”[15] în faţa sovieticilor şi a aliaţilor lor. Regele Mihai a evitat soarta unui alt fost aliat german, prinţul Kiril, regentul Bulgariei, executat de sovietici în 1945, şi a fost ultimul monarh din spatele Cortinei de fier care să-şi piardă tronul. Lovitura de stat se estimează a fi scurtat Al Doilea Război Mondial cu şase luni, salvând sute de mii de vieţi omeneşti. Totodată, aceasta a oferit armatei române posibilitatea de a elibera nordul Transilvaniei de sub ocupaţia ungară. La sfârşitul războiului, regele Mihai a fost decorat de preşedintele SUA Harry S. Truman cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad (Comandant Şef). Mihai a mai fost decorat şi de Iosif V. Stalin cu Ordinul sovietic Victoria cu diamante, „pentru actul curajos al cotiturei hotărîte a politicei României spre ruptura cu Germania hitleristă şi alierea cu Naţiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei”, potrivit descrierii oficiale a decoraţiei[16]. Liderul comunist albanez Enver Hodja[17] considera că Mihai ar fi fost decorat cu Ordinul sovietic Victoria datorită capitulării sale în faţa sovieticilor, într-o situaţie în care nu putea face altceva.

Unii susţin[18][19] că lovitura de stat a făcut posibil avansul mai rapid al trupelor lui Stalin în România şi în Europa, în detrimentul trupelor Aliaţilor occidentali. Alţii văd[20] în absenţa de-a lungul anilor a unor invitaţii pentru Mihai la majoritatea festivităţilor din Occident dedicate Zilei Victoriei în cel De-al Doilea Război Mondial, o condamnare tacită a loviturii sale de stat. Mihai nu a fost invitat la cea de-a 60-a aniversare a Zilei Victoriei de vreun stat vestic; a fost invitat doar la serbările din Rusia şi la anumite comemorări din Cehia şi Slovacia[21].

Domnia sub regimul comunist

Ordinul Victoria

La 6 martie 1945, la presiunile ocupantului sovietic, Mihai a acceptat un guvern prosovietic dominat de Partidul Comunist Român, prim-ministru fiind numit Petru Groza. Sub regimul comunist, Mihai a funcţionat ca simplu şef de stat fără autoritate.

Între august 1945 şi ianuarie 1946, Mihai a încercat fără succes – prin ceea ce s-a numit mai târziu „greva regală” – să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice şi americane[22], regele Mihai a renunţat în cele din urmă la opoziţia sa faţă de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia.

Nu i-a amnistiat pe Ion Antonescu sau pe liderii opoziţiei, victime ale proceselor politice comuniste, deoarece, potrivit unei interpretări, constituţia îl împiedica să facă aceasta fără contrasemnătura ministrului comunist de justiţie. Alte surse, precum memoriile mătuşii regelui, principesa Ileana de Habsburg[23], citându-l pe fostul membru în biroul politic executiv al PCR, spion sovietic, ministru al apărării naţionale[24][25] şi presupus amant al Ilenei[26], Emil Bodnăraş, afirmă că, dacă regele ar fi refuzat să semneze sentinţele de condamnare la moarte a deţinuţilor politici condamnaţi pentru „crime de război”, guvernul comunist i-ar fi susţinut decizia: „Păi, dacă regele decide să nu semneze sentinţa la moarte, vă promit că îi vom sprijini punctul de vedere.” Principesa Ileana se îndoia că regele ar fi fost de acord să semneze un document neconstituţional, precum o sentinţă la moarte, emisă de tribunale politice neconstituţionale: „Ştiţi prea bine (…) că regele nu va semna niciodată de bună voie un astfel de document neconstituţional. Dacă o va face, vi-l va pune în braţe şi guvernul dumneavoastră va purta vina în faţa întregii naţiuni. Cu siguranţă că nu vă doriţi acest handicap adiţional în acest moment!” Ultimul coleg de celulă al celei mai proeminente victime comuniste, Iuliu Maniu, liderul opoziţiei anticomuniste şi preşedinte al PNŢ, partidul câştigător în alegerile generale din 1946, fraudate de comunişti, a mărturisit procurorilor comunişti că Maniu l-ar fi înjurat pe Mihai din spatele gratiilor închisorii politice în care a decedat, pentru că nu făcuse nimic în apărarea ţărăniştilor, în ciuda multor servicii aduse de aceştia monarhiei.[27]

Abdicarea

În noiembrie 1947, Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Regele Mihai „nu a vrut să se întoarcă, dar personalităţi americane şi britanice [prezente la nunta regală] l-au încurajat să o facă”, conform unor „cercuri regaliste româneşti” citate de Washington Post[28]. Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care „se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că «mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos»”. Potrivit propriei sale relatări[29], regele Mihai nu a avut astfel de intenţii de a nu reveni acasă.

După întoarcerea sa în România, Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniştii au anunţat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare[30]. În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: Doamnă şi domnilor miniştri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – aşa cum este scris aici – că instituţia monarhiei era o piedică serioasă în calea desvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noştri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. Prin urmare, şi actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se ştie pretutindeni – şi aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cuminţenie, la timpul său. Noi mergem înainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit, aşa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”[31]. La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost silit să părăsească ţara, urmat la peste o săptămână[32], de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg, care, potrivit ziarului The New York Times, au colaborat atât de strâns cu ruşii, încât au devenit cunoscute drept «mătuşile roşii» ale Regelui.[33]

Există câteva relatări asupra motivelor abdicării lui Mihai. Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-a ameninţat cu un pistol[34][35][36] şi cu şantajul că urma să execute 1.000 de deţinuţi studenţi dacă nu abdică.[37] Într-un interviu din 2007 pentru New York Times[38], Mihai rememorează evenimentele: A fost şantaj. Mi-au spus „Dacă nu semnezi imediat, suntem obligaţi – de ce obligaţi, nu ştiu – să ucidem peste 1.000 de studenţi pe care-i aveau în puşcărie. Potrivit revistei Time,[1] guvernul comunist ar fi ameninţat cu arestări ulterioare a mii de oameni, nu cu unele anterioare, şi că apoi va scufunda ţara în sânge, dacă Mihai nu abdică. Pe de altă parte, potrivit unor articole din Jurnalul Naţional[39][40], din care unul citează arhivele Securităţii române[39], abdicarea regelui Mihai a fost rodul negocierilor sale cu guvernul comunist, nu al vreunui şantaj, negocieri în urma cărora i s-a permis să plece din ţară însoţit de bunurile solicitate şi de o parte din suita regală[40]. Potrivit cărţii Special Tasks: The Memoirs of an Unwanted Witness – A Soviet Spymaster, autobiografice a fostului şef al serviciului de spionaj sovietic NKVD, generalul maior Pavel Sudoplatov, ministrul adjunct de externe sovietic Andrei Vâşinski ar fi purtat personal negocieri cu regele Mihai în vederea abdicării, garantându-i o parte dintr-o pensie ce urma să-i fie plătită lui Mihai în Mexic[41]. Referitor la episodul controversat al ameninţării cu pistolul de către prim-ministrul de atunci, Petru Groza, regina-mamă Elena ar fi declarat, conform arhivei fiicei lui Petru Groza, că acesta s-ar fi comportat cu familia regală „mai bine ca un părinte”, iar că la 30 decembrie 1947, ziua abdicării, „poporul a făcut un divorţ – şi decent şi elegant – de monarhie”.[42]

Potrivit liderului comunist albanez Enver Hodja[43], care rememorează conversaţiile avute cu liderii comunişti români privind abdicarea regelui, Mihai a fost ameninţat de către liderul PCR Gheorghe Gheorghiu-Dej cu un pistol şi nu de Petru Groza, pentru a determina abdicarea. Regele a fost apoi lăsat să plece din ţară însoţit de câteva persoane din anturaj şi, după cum confirmă liderul sovietic Nikita Hruşciov, rememorând confesiunile făcute de Dej,[44] cu orice bunuri dorite, inclusiv cu rubine şi aur[43]. Hodja nu menţionează în cartea sa vreun şantaj comunist cu vreo execuţie, dar afirmă că liderii comunişti români l-au ameninţat pe Mihai cu trupele lor armate loiale, care încercuiseră palatul regal şi trupele acestuia loiale lui Mihai.

Potrivit unei relatări din revista Time[45], la începutul lui 1948 ar fi existat negocieri între Regele Mihai şi guvernul comunist privind recuperarea unei părţi din averea lăsată în România, ceea ce ar fi întârziat denunţarea abdicării drept ilegală.

Există rapoarte[46][47][48][49][50][51] conform cărora autorităţile comuniste române, obediente faţă de Stalin, i-au permis regelui Mihai să scoată din România 42 de tablouri valoroase din proprietatea Coroanei României în noiembrie 1947, „pentru a pleca mai repede din ţară”[52]. Unele dintre aceste tablouri au fost, se pare, vândute prin intermediul faimosului negustor de artă Daniel Wildenstein[48]. Unul dintre tablourile aparţinând Coroanei României, despre care se presupune că ar fi fost scoase din ţară de rege în noiembrie 1947, a revenit în patrimoniul naţional în 2004 ca donaţie[53][46][54] făcută de John Kreuger, fostul soţ al fiicei regelui Mihai, Principesa Irina. În 2005, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu[55] a declarat că acuzaţiile aduse regelui Mihai de a fi scos din ţară tablouri ale Coroanei sunt „mai mult decât îndoielnice” şi că guvernul român nu are nici o dovadă a unor astfel de acţiuni ale regelui Mihai, susţinând că, pentru perioada anterioară anului 1949, guvernul nu are o evidenţă a lucrărilor de artă preluate din fostele reşedinţe regale. Potrivit unor istorici[56], există, totuşi, atari evidenţe oficiale, începând cu aprilie 1948, una fiind chiar publicată în Monitorul oficial din iunie 1948.

Potrivit biografiei autorizate Michael of Romania: The King and the Country (2005), semnată de Ivor Porter[51], un prieten al familiei regale, care citează din jurnalul intim al reginei-mamă Elena, familia regală a scos din ţară tablouri cu ocazia vizitei acesteia din noiembrie 1947 la Londra, prilejuită de căsătoria viitoarei regine Elisabeta a II-a. Potrivit aceluaşi jurnal, două din aceste tablouri, semnate de El Greco, au fost vândute în 1976. Totuşi, mulţi alţi editorialişti neagă acest cadou comunist făcut regelui şi consideră aceste acuzaţii drept propagandă comunistă antimonarhistă.

Potrivit unor documente de arhivă, recent declasificate, ale ministerului britanic de externe, Foreign Office, când regele Mihai a părăsit România, valorile sale financiare se ridicau la 500.000 franci elveţieni[57]. Acestea ar fi fost, se pare, primite de la guvernul comunist, conform transcrierilor sovietice recent declasificate[58] ale convorbirilor oficiale dintre Stalin şi prim-ministrul român Petru Groza. Regele Mihai a negat în repetate rânduri în trecut[59][60][61] că guvernul comunist i-ar fi permis să ia cu sine în exil vreo valoare financiară sau bunuri de valoare în afară de patru automobile personale, încărcate în două vagoane de tren. În timpul vizitei ulterioare la New York din martie 1948[62], Mihai şi-a permis să meargă la cumpărături pe Fifth Avenue, artera comercială cea mai scumpă din lume[63]. De asemenea, lui Mihai i-a plăcut atât de mult avionul în care a survolat Statuia Libertăţii, încât s-a gândit că l-ar putea cumpăra[62].

În ianuarie 1948[1], Mihai a început să se autointituleze prinţ de Hohenzollern[2][64], folosind pentru prima dată în loc de rege un titlu retras familiei regale române de casa de Hohenzollern din Germania în timpul primului război mondial, recunoscând prin aceasta că la acea dată nu mai era regele României. Totuşi, în cele din urmă, în martie 1948, Mihai îşi denunţa abdicarea ca fiind smulsă cu forţa şi ilegală. Revista americană „Time” susţine că lui Mihai i-au trebuit peste două luni pentru a denunţa abdicarea, deoarece negociase cu comuniştii recuperarea unor proprietăţi din România[45], în ciuda unui articol anterior cum că Bucureştii i-ar fi permis să scoată din ţară numai 3.000 de dolari americani, patru automobile şi o decoraţie cu diamante şi rubine, acordată de către Stalin[65]. De atunci, Mihai se semnează ca „Regele Mihai de România”.

Unii monarhişti români[66], pentru care Mihai e rege doar de drept divin, nu şi constituţional, deoarece nu a jurat pe constituţie şi nu a fost investit în funcţie de parlament în a doua domnie, consideră abdicarea lui din 1947 drept nulă, argumentând că aceasta a fost un act pur constituţional, nu religios, care nu îl poate decădea dintr-o poziţie în care a fost pus de Dumnezeu. Aceiaşi monarhişti susţin că, în calitate de rege absolut, neconstituţional, de drept divin, Mihai reprezintă singur şi pe deplin statul român şi că, în consecinţă, el poate dispune după cum doreşte de proprietăţile statului, inclusiv de tablourile Coroanei, care-i aparţin şi de al căror „furt” a fost acuzat.

Viaţa după pierderea tronului

În iunie 1948 s-a căsătorit cu prinţesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută şi sub numele de regina Ana a României, cu care are cinci fiice. Au trăit la început în Marea Britanie[67], ulterior s-au mutat în Elveţia. Autorităţile române comuniste i-au retras cetăţenia română în 1948. A devenit pilot comercial pentru o companie de echipament aerian. A patronat fără succese notabile Comitetul Naţional Român, un grup care avea drept scop apărarea intereselor româneşti în Occident, prezentat uneori ca guvern român în exil, dar căruia democraţiile occidentale nu i-au recunoscut niciodată acest caracter.

În 1992, la trei ani după revoluţia Română din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Regele a fost întâmpinat de populaţie cu o simpatie deosebită. În Bucureşti, peste un milion de persoane au ieşit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul preşedintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani. În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către preşedintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetăţenia română şi i-a permis să îşi reviziteze propria ţară.

Regele Mihai locuieşte actualmente preponderent în Elveţia la Aubonne şi în perioade mai scurte în România, fie la castelul său de la Săvârşin din judeţul Arad, fie la palatul Elisabeta din Bucureşti, pus la dispoziţia sa prin decizie parlamentară.

Copiii regelui Mihai:

Atât Elena cât şi Irina au fii şi fiice. Sofia, a cărei căsătorie nu a fost aprobată de tatăl ei, are o fată.

Pentru mai multe detalii, consultaţi genealogia completă a monarhiei române (în lb. engleză).

Potrivit legii salice de succesiune, cu valabilitate în ultima constituţie democratică a regatului România, cea din 1923, la moartea regelui Mihai (presupunând că nu mai are băieţi), în absenţa schimbării constituţiei, care ar necesita restaurarea monarhiei, succesiunea revine familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, şeful acesteia, prinţul Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, aflându-se pe prima poziţie în ordinea de succesiune. (Vezi şi Ordinea de succesiune la tronul României.)

La 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată[68], Mihai a promulgat noul statut al casei regale, intitulat Normele fundamentale ale Familiei Regale a României[6], un act nedemocratic[69], cu însemnatate eminamente simbolică, în absenţa aprobării Parlamentului[70][71], în comparaţie cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască, act prin care a desemnat-o pe principesa Margareta drept moştenitoare a tronului cu titlurile de Principesa Moştenitoare a României şi de Custode al Coroanei României. Cu aceeaşi ocazie, Mihai a cerut parlamentului ca, în cazul în care naţiunea română şi parlamentul României vor considera potrivită restaurarea monarhiei, să renunţe la aplicarea legii salice de succesiune.

Poziţii politice

Mihai nu a încurajat dezvoltarea mişcării monarhiste în România, iar partidele regaliste au avut un impact prea slab asupra ţării postcomuniste. El a considerat că o restaurare a monarhiei în România poate avea loc doar ca urmare a dorinţei poporului român. „Dacă oamenii vor să mă întorc înapoi, mă voi întoarce înapoi” a declarat în 1990. Dar, a spus în continuare, „românii au suferit destul să li se impună şi au dreptul de a fi consultaţi în ceea ce le priveşte viitorul.” Monarhiştii români se spune că ar fi oferit[72][73] tronul României ASR prinţului Charles de Wales, dar că acesta ar fi refuzat. Oferta ar putea fi interpretată drept rezultat al deziluziei monarhiştilor români atât faţă de moştenitoarea regelui, principesa Margareta, cât şi faţă de soţul ei, din moment ce Mihai nu a renunţat la speranţa, pentru el sau familia sa, de a reveni pe tron: Se încearcă totuşi să facem ca oamenii să înţeleagă ce a fost monarhia la noi, ce ar putea eventual face[74]. Potrivit unui sondaj de opinie din 2007 realizat la comanda Casei Regale, doar 14% dintre români ar fi de acord cu reinstaurarea monarhiei.[75] Un alt sondaj de opinie din 2008 estimează proporţia românilor în favoarea monarhiei la 16%.[76]

Mihai a întreprins vizite cvasi-diplomatice în numele României postcomuniste. În 1997 a vizitat în cadrul unui tur Europa de vest, făcând lobby pentru admiterea României în NATO şi Uniunea Europeană, fiind primit de şefi de stat şi oficiali guvernamentali.

În decembrie 2003, în numele unui tabloid de mică importanţă, Mihai a înmânat premiul Omul anului 2003 prim-ministrului de atunci Adrian Năstase, lider al partidului PSD. Unii monarhişti au privit[77] gestul lui Mihai drept o încălcare a tradiţiei neutralităţii politice a monarhiei, cât şi ca un compromis cu foştii săi duşmani ex-comunişti din motive financiare, în timp ce majoritatea comentatorilor politici au considerat gestul ca o noua abdicare.

Personalitate şi interese personale

Mihai a avut dintotdeauna o reputaţie de taciturn. I-a spus odată bunicii sale: Am învăţat să nu spun ce simt şi să le zâmbesc celor pe care-i urăsc cel mai mult.

Înainte de a o cunoaşte pe viitoarea sa soţie, Ana de Bourbon-Parma, Mihai a avut o legătură amoroasă, între altele[78], şi cu o grecoaică, Dodo Chrisolegos, protejată a liderei PCR Ana Pauker.[79] Unii susţin că a fost posibilă influenţarea politică a regelui Mihai prin această legătură.[79][80]

Regele Mihai este pasionat de automobile[81], în special de jeepuri militare[82][83]. Mihai e pasionat şi de avioane[84], lucrând ca pilot de curse comerciale[85] în exil. Mihai este interesat şi de genealogia regală şi aristocratică, oferindu-şi în 1998 patronajul onorific[86], împreună cu regele Juan Carlos I al Spaniei, republicării celebrului Almanah de la Gotha.

La 10 mai 2007, regele Mihai a primit premiul Hanno R. Ellenbogen, o distincţie acordată anual de Prague Society unei persoane publice care a contribuit la înţelegerea şi cooperarea internaţională.[87] Laureaţii anteriori ai premiului sunt Vaclav Havel, fost preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi Republicii Cehe (1992-2003), Lordul Robertson, fost secretar general al NATO (1999-2004), Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA (1997-2001), maestrul Vladimir Ashkenazy şi regizorul Miloš Forman. Din 8 aprilie 2008, regele Mihai e membru de onoare al Academiei Române[88][89].

Titluri, ranguri şi onoruri

 • 25 octombrie 1921–28 decembrie 1925: Alteţa Sa Regală Mihai, Principe al României, Principe de Hohenzollern
 • 28 decembrie 1925–20 iulie 1927: Alteţa Sa Regală Mihai, Principe Moştenitor al României, Principe de Hohenzollern
 • 20 iulie 1927–7 iunie 1930: Majestatea Sa Regele României
 • 7 iunie 1930–6 septembrie 1940: Alteţa Sa Regală Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, Principe al României, Principe de Hohenzollern
 • 6 septembrie 1940–30 decembrie 1947: Majestatea Sa Regele României
 • 30 decembrie 1947–prezent: Majestatea Sa Mihai I, Rege al României, Principe de Hohenzollern

Note

 1. „Comprimare”, Time, 12 ianuarie, 1948
 2. „Jaloane”, Time, 21 iunie, 1948
 3. „Genealogia Familiei Regale a României”
 4. Nicolae C. Nicolescu, Şefii de stat şi de guvern ai României, Ed. Meronia, Bucureşti, 2003, p. 46
 5. Activitatea politica a regelui Mihai
 6. a b c Normele fundamentale ale familiei regale a României, situl oficial al familiei regale a României la 8 ianuarie 2008
 7. Bucuriile suferinţei, vol. 2, De vorbă cu câţiva intelectuali, de preot Dimitrie Bejan, site-ul Sfaturi Ortodoxe la data de 9 iunie, 2007
 8. Decret regal privind învestirea generalului Ion Antonescu cu depline puteri, 5 septembrie 1940
 9. „Mareşalul Ion Antonescu”, situl WorldWar2.ro, articolul Romanian Armed Forces in the Second World War, accesat la 4 septembrie 2007
 10. „23 august – radiografia unei lovituri de Palat”, paragraful „Predaţi comuniştilor”, Dosare ultrasecrete, Ziua, 19 august, 2006
 11. „Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle – Din proclamaţia către ţară a Regelui Mihai I în noaptea de 23 august 1944”, Curierul Naţional, 7 august 2004
 12. Studiu de ţară: România Cap. 23, Biblioteca Congresului S.U.A.
 13. Hitler recurge la „marionete” în România, Washington Post, 25 august 1944
 14. Bulgaria – Rezistenţa bulgară la alianţa Axei, Enciclopedia Britannica
 15. Regele proclamă predarea naţiunii şi dorinţa de a ajuta Aliaţii, The New York Times, 24 august 1944
 16. Armata Română în Al Doilea Război Mondial. Romanian Army in World War II. Bucureşti: Editura Meridiane, 1995, p. 196
 17. Enver Hodja.Titoiştii. Editura Naim Frasheri, Tirana, 1982, pagina 518
 18. Pamfil Şeicaru despre 23 August: Mai multă ruşine, mai puţine victime, Ziua, 16 august, 2004
 19. Studiu de ţară: România Cap. 23, Biblioteca Congresului S.U.A.
 20. O zi de august cu steagurile în bernă, Lumea Magazin, august 2004
 21. Al Doilea Război Mondial – 60 de ani după: fostul monarh român rememorează decizia de a schimba alianţele, Radio Europa Liberă, 6 mai 2005
 22. „Ceea ce s-a făcut cu România între 1945 şi 1947 se face şi din 1989 încoace”, Ziua, 24 august 2000
 23. Trăiesc din nou, de Ileana, principesa României, cap. 21
 24. Cabinetul Negru de la Externe, ultimul bastion al „imperialismului”, site-ul Repere Româneşti, la data de 29 iulie 2007
 25. Dezvoltarea forţelor armate române după Al Doilea Război Mondial, site-ul Bibliotecii Congresului SUA, la data de 9 decembrie 2006
 26. Istoria ca telenovelă – Bârfele unui Raport Secret (III), Jurnalul Naţional, 18 iunie 2006
 27. „Procesul Maniu”, Jurnalul Naţional, 28 noiembrie, 2006
 28. „Churchill l-a sfătuit pe Mihai să revină”, Washington Post, 31 decembrie 1947
 29. Speech al Majestăţii Sale Mihai I, Regele României adresat Institutului Regal de Servicii Unite pentru Studii de Apărare, Londra, 26 martie 1997
 30. My Enemy My Friend: Kadish for a Wehrmacht Officer, de Tammy L McClure, iUniverse Inc., 2005, pag. 76. O altă relatare din cartea opozantului anti-comunist român Paul Goma „Jurnal pe sărite”, pag. 57.
 31. Comunism – „Regele a plecat, traiasca republica!”, Jurnalul Naţional, 12 decembrie 2006
 32. Două prinţese exilate de regimul românesc, New York Times, 12 ianuarie 1948
 33. Mătuşile lui Mihai ar putea fi şi ele exilate, New York Times, 7 ianuarie, 1948
 34. Republica s-a instaurat cu pistolul, Ziua, interviu nedatat
 35. Cronologie, sit semioficial dedicat MS Regelui Mihai I, disponibil la data de 22 ianuarie 2008
 36. Principesa Margareta, desemnată succesoare dinastică, Antena 3, 30 decembrie 2007
 37. Un rege şi lovitura sa de stat, The Daily Telegraph, 12 iunie 2005
 38. Regele fără tron al României supravieţuieşte inamicilor şi greutăţilor, New York Times, 27 ianuarie 2007
 39. „Întoarcerea de la Londra şi abdicarea”, Jurnalul Naţional, 17 noiembrie 2005
 40. „Comunism – Abdicarea Regelui Mihai I”, Jurnalul Naţional, 11 decembrie 2006
 41. Pavel Sudoplatov, Anatoli Sudoplatov, Jerrold L. Schecter, Leona P. Schecter, Special Tasks: The Memoirs of an Unwanted Witness—A Soviet Spymaster. Editura Little, Brown and Company, Boston, 1994, pagina 232. ISBN 0-316-77352-2: Stalin instructed Molotov to obstruct the implementation of the Marshall Plan in Eastern Europe. This was carried out in various ways. Vyshinsky personally conducted negotiations with King Michael of Romania for his abdication, guaranteeing part of his pension in Mexico.”
 42. Dr. Petru Groza a fost ultimul intelectual de şcoală veche, Agenda Zilei, 1 octombrie 2005
 43. Enver Hodja.Titoiştii. Editura <<Naim Frasheri>>, Tirana, 1982, paginile 519-522, 572
 44. Nikita Sergeevich Khrushchev, Sergeĭ Khrushchev. Memoirs of Nikita Khrushchev: Statesman, 1953-1964 (Memoriile lui Hruşciov: Om de stat, 1953-1964), editura Pennsylvania State University Press, 2007, pagina 701, ISBN 0-271-02935-8
 45. Anna şi cu mine, Time, 15 martie, 1948
 46. Diverse, Evenimentul Zilei, 24 martie 2005
 47. Diverse, Evenimentul Zilei, 14 martie 2005
 48. Artă fierbinte, bani reci („Hot Art, Cold Cash”), pag. 177, 184, de Michel van Rijn. Editura Little Brown & Co., octombrie 1994. Pentru mai multe informaţii despre expertul poliţiei britanice în traficul cu artă Michel van Rijn, vedeţi 1 şi 2.
 49. „Monarhia, singurul bastion împotriva comuniştilor”, Adevărul, 29 decembrie 2007
 50. Mihai Pelin a incetat din viata, România liberă, 17 decembrie 2007
 51. Andrei Pippidi, Regele şi ţara, revista „22”, 8 martie 2006
 52. Speranţa Lia Roberts, Evenimentul Zilei, 18 ianuarie 2004
 53. Madonna lui Raibolini la MNAR, Ziua, 20 noiembrie 2004
 54. O DONAŢIE PRESTIGIOASĂ: „Madona cu pruncul” de Francesco Raibolini, numit Il Francia, situl Online Gallery la data de 9 decembrie 2006
 55. Nu există dovezi că Regele Mihai ar fi scos tablouri din ţară, Adevărul, 19 aprilie 2005
 56. Mărturii de istorie contemporană. Peleş, ianuarie-aprilie 1948. Inventarierea bunurilor de artă foste regale (III), de Radu Bogdan, doctor în istorie, Magazin istoric, octombrie 1998
 57. „Regele exilat ar trebui să devină pilot'”, BBC, 2 ianuarie, 2005
 58. Regele Mihai în exil – de la crescător de pui la pilot de încercare şi broker, agenţia Rompres citată de Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, 13 aprilie, 2005
 59. „Romania sub Regele Mihai I”, situl Familiei Regale, la data de 12 aprilie 2008
 60. Interviul Regelui Mihai acordat ziarului Ziua, nedatat.
 61. NATO era mai important in sens militar, insa Europa este politic mai mult decat ne dam seama acum” afirma M.S. Regele Mihai, Adevărul, 3 mai 2005
 62. „Oameni”, Time, 22 martie, 1948
 63. Magheru, printre cele mai scumpe bulevarde din lume, Bloombiz.ro, 30 octombrie 2006
 64. Nikita Sergeevich Khrushchev, Sergeĭ Khrushchev. Memoirs of Nikita Khrushchev: Statesman, 1953-1964 (Memoriile lui Hruşciov: Om de stat, 1953-1964), editura Pennsylvania State University Press, 2007, pagina 947, ISBN 0-271-02935-8
 65. „Reuniune în Davos”, Time, 2 februarie 1948
 66. „Regele şi patriarhul”, România Liberă, 3 octombrie 2007
 67. „Ex-regele Mihai al României devine grădinar de piaţă, 1953”, British Pathe, disponibil la 18 octombrie, 2009
 68. Principesa Margareta, moştenitoarea tronului României, Evenimentul Zilei, 30 decembrie 2007
 69. O constituţie dinastică, România liberă, 9 ianuarie 2008
 70. Regele şi Margareta – De „Ziua Republicii“, Mihai şi-a desemnat succesoarea, Jurnalul Naţional, 2 ianuarie 2008
 71. Actorul Duda în rolul vieţii: Principe Consort al României, Cotidianul, 3 ianuarie 2008
 72. Tom Gallagher, Acarul păun european, în: România Liberă, 30 iunie 2006
 73. Prinţul Charles şi-a luat casa între ţigani, Libertatea, 24 septembrie 2006
 74. Regele la 85 de ani, Ziua, 25 octombrie 2006
 75. „PNL: Monarhia salvează Băsescu-mania”, Cotidianul, 31 august 2008
 76. „Monarhia, dorită de doar 16% din populaţie”, Cotidianul, 21 septembrie 2008
 77. Regele şi saltimbancul, Evenimentul Zilei, 17 decembrie 2003
 78. Enver Hodja.Titoiştii. Editura Naim Frasheri, Tirana, 1982, pagina 521: „We reached agreement with him about the day of his departure from Rumania,” continued Dej, „and we permitted him to take what he wanted of his personal property and some people who served him, including two or three of his mistresses.”
 79. Guy des Cars. Inimoasele Regine ale României (titlul original în franceză: Les Reines de cœur de Roumanie), Editura Dorana, Braşov, 1995, ISBN 97396211 pag. 197: „Intrarea acestei femei în guvernul Groza remaniat în 1947 pentru a da altor trei comunişti portofolii ministeriale, era un indiciu sigur că monarhia nu mai avea mult de trăit. Totuşi Ana părea să aibă o anumită simpatie pentru tânărul rege în timpul idilei acestuia cu bogata Dodo Chrisolegos, pe care Pauker o cunoscuse în Elveţia. Dar în ziua în care Mihai, întâlnind-o la Londra pe Anna de Bourbon, s-a hotărât s-o ia de soţie, simpatia Anei Pauker pentru el s-a întrerupt brusc. Frumoasa grecoaică fiind eliminată, «revoluţionara» a estimat că de acum nu va mai avea nicio influenţă asupra deciziilor regelui. Pentru ea, aceasta a fost o mare deziluzie.
 80. ^ Sexul de partid şi de stat, România liberă, 7 iulie, 2007
 81. ^ Andrei Săvulescu, Regele Mihai – automobilist, mecanic, pilot profesionist, ed. Humanitas, Bucureşti, 1996
 82. Regele Mihai al României conducând în jos pe scările de la ieşirea din castelul de la Sinaia, Time & Life Pictures/Getty Images, 1 aprilie 1946
 83. Regele Mihai al României conducând în jos pe scările de la ieşirea din castelul de la Sinaia, Time & Life Pictures/Getty Images, 1 aprilie 1946
 84. Regele Mihai într-un avion. Pagină dedicată MS Regele Mihai I şi Coroanei României, la data de 26 noiembrie 2006
 85. Ex-regele Mihai în Elveţia, unde lucrează pentru o companie americană de avioane, Time Life Pictures/Getty Images, 1 ianuarie 1957
 86. ^ Renaşterea lui Gotha (în franceză), Le Figaro, 14 mai 1998
 87. Pentru prima oară Regele Mihai transmite un mesaj politic – Casa Regală cere schimbarea Constituţiei, Gardianul, 11 mai 2007
 88. Comunicat, situl Familiei Regale, 8 aprilie 2008
 89. Patriarhul Daniel şi regele Mihai au devenit membri ai Academiei Române, Antena 3, 19 decembrie

DAN BRUDASCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s