~Mariana Gurza: „Cristina Mihai şi-a împlinit visul“

“Binele absolut al naturii omeneşti e cuprins în pacea corpului şi a sufletului…A trăi inseamna a lupta” afirmă Seneca,  considerand ca oamenii care urcă şi coboară drumurile grele, prapastioase ale vietii, sunt luptatori, curajoşi.

Acelaşi lucru il putem spune despre tinerii noştri, plecati să se perfectioneze in strainatate, deşi pentru parinti este o mare incercare. Dar plecand de la premiza , că, un copil trebuie primit cu respect, crescut cu iubire si apoi lasat in libertate deplină, ajug să-i impărtăsească trăirile ; ”copilul este constructorul spiritual al omenirii, iar obstacolele în calea dezvoltării sale libere sunt pietrele din zidul în care a fost închis sufletul omului.”(M.Montessori).

Azi ne putem bucura alaturi de cei care şi-au primit laurii străduintei pe bancile multor universitati europene, canadiene, etc.

CRISTINA MIHAI este una dintre tinerele ce a abosolvit masterul Universitatii Carleton din Ottawa in Politici Publice şi Administratie 2010.

Gradul primul absolvent din administraţia publică din România a fost acordat în 1946 de către Universitatea Carleton (pe atunci Carleton College ). Cand a fost stabilita scoala din Carleton ‘School of Public Policy and Administration (SPPA)’ in 1953, a fost prima şcoala de politica publica şi administratie din Canada . Carleton, ‘Scoala de Politici Publice şi Administraţie (SPPA)’ a fost înfiinţată în 1955. De 55 de ani, SPPA a continuat o tradiţie de excelenţă în cercetare şi educaţie .

Universitatea Carleton din Canada a fost o atractie şi pentru Cristina Mihai, pozitionată aproape de guvernul Canadian, intr-un campus frumos si elegant.

Universitatea Carleton i-a asigurat Cristinei Mihai, o calitate inaltă, multi-disciplinară, si professională, educatie universitară relevantă in domeniul politicii si administratiei publice, fiind un centru de excelentă in cercetare, informare, in probleme  politice şi de guvernare la un nivel international.

Universitatea a fost şi rămane pentru Cristina Mihai o punte de legatura intre mediul academic, sectorul public şi societatea civilă prin colaborări, formare profesională, educatie de cooperare şi cercetare aplicată.

Cu o experientă de peste 15 ani in jurnalistică radio şi publicistică, cea care a semnat la Radio Timisoara emisiunile sociale : « Eva in mileniul III », « Romanii de peste mări şi tări », « Civica » şi « Varsta a-III-a », precum şi cele de actualitati- « Curierul de seara »  şi « Radio Notes », scriitoarea tanară Cristina Mihai a ştiut cum să trăiască…

Am invatat că toata lumea vrea să trăiască pe varful unui munte, fară să ştie că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre varf.(Gabriel Garcia Marquez)

Festivitatea de absolvire a fost unică. Impreună cu familia, cu mama venită din tară, alaturi de profesorii şi studentii din cadrul Universitatii Carleton, a reprezentantilor din medii diferite şi ai mass-media au trait un vis.

Totul stralucea in jur. O sala imensă, peste o mie de persoane priveau scena unde ca intr-un ritual renascentist, insotiti de un grup ce cantau din cimpoaie, intrau cei 100 de profesori, imbrăcati in robe colorate după rang, pentru a-şi ocupa  locurile.

Parcă totul se petrecea in Anglia . O atmosferă regească-medievală.

Imnul a rasunat duios. O voce suavă  şi caldă a cantat imnul. O tanară studentă de la conservator, cu intonatii de operă a vrăjit sala.

Pe trei ecrane imense, erau prezentati absolventii. Numele fiecarui absolvent s-a facut auzit in acea mare de oameni. Elegantă şi rafinament.

Au urmat alte momente sublime. S-a acordat titlul de “Doctor honoris causa” unui meritos profesor si numeroase premii. Fastuos! Coplesitor…

Emotia a fost generală. La deschiderea festivitatii, in cuvantul distinşilor profesori, s-a simtit emotia şi dragostea pentru toti absolventii.

Va doresc drum bun in viată!”

Fară copii nu am putea vedea lumea in toată splendoarea ei…”

Cuvinte de ramas bun, cuvinte de indemn spre O NOUA LUME! Lumea cunoaşterii şi a implinirii!

Cat adevar, gandindu-mă la fiica mea Ioana, la Cristina Mihai, la toti cei ce işi vor croi un drum nou, in lumina şi adevar, acum la terminarea unei noi etape…

S-au spus vorbe de suflet. Dragostea insuflată pentru cunoaştere, cultură şi identitate au dat rod. A urmat un cocktail impreună cu profesori, absolventi si invitati. Multe fotografii, chipuri fericite.

Putem fii mandrii de tinerii noştri. Işi cunosc valoarea, ştiu ce au de facut. Au deja perceptia muncii, a daruirii, şi educatiei. Si indiferent unde vor fi , se vor mandri ca sunt romani! Aşa au fost crescuti copiii noştri! In credintă, in adevar! Ei sunt viitorul nostru! Prin ei putem vedea cerul mai albastru.

Felicitari CRISTINA MIHAI!

MARIANA GURZA

13.06.2010

Lasă un comentariu